DRAGI PĂRINȚI, AFLAȚI CINE SUNT PRIETENII COPILULUI DUMNEAVOASTRĂ, ATÂT ÎN VIAȚA ON-LINE CÂT ȘI OFF-LINE

Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița a luat toate măsurile necesare pentru un început de an școlar în liniște și siguranță.

Pentru ca noul an şcolar să înceapă și să decurgă în linişte şi siguranţă, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița vor fi la datorie și vor acționa în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Fiecare unitate de învăţământ a fost inclusă în itinerariile de patrulare ale poliţiei, iar echipajele vor fi prezente în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor, fiindu-le supravegheate în permanenţă traseele de deplasare.

În vederea reducerii riscului de implicare în accidente rutiere, poliţiştii rutieri vor fi prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier.

De asemenea, polițiștii de la rutieră au derulat activităţi pentru instruirea/reinstruirea conducătorilor autevehoiculelor destinate transportului de elevi cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive în timpul deplasărilor pe drumul public.

În atenția polițiștilor s-a aflat existența/starea indicatoarelor de avertizare și informare, precum și starea marcajelor rutiere transversale destinate traversării pietonilor. Deficiențele constatate vor fi adresate administratorului drumului public, prin care se va solicita remedierea de îndată a acestora.

Totodată, în perioada următoare, polițiștii vor efectua controale în trafic, care vor viza verificarea stării psihofizice a conducătorului autovehiculului, inclusiv prin testarea alcoolscop, utilizarea centurilor de siguranță și respectărea normelor rutiere și a legalității transporturilor.

Precizăm că, la nivelul județului Dâmbovița, în anul școlar 2021-2022, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat 5 proiecte pentru reducerea violenței psihologice în unitățile de învățământ și au derulat 462 de activități informativ-preventive în cadrul orelor de curs cu elevii, fiind identificați 129 de elevi în situații de risc. Elevii au fost consiliați, în scopul reglării comportamentelor nepotrivite.

Totodată, au fost desfășurate 110 ședințe de instruire cu cadrele didactice care îndeplinesc atribuțiile de profesor diriginte și 64 de instruiri ale membrilor Comisiilor pentru acțiune antibullying.

Polițiștii vor continua activitățile pentru reducerea violenței fizice și psihologice (bullying), cu implicarea celorlalte instituții ale statului, cu competențe în domeniu, una dintre prioritățile noastre fiind de a preveni infracțiunile contra persoanei, cu accent pe prevenirea victimizării categoriilor vulnerabile, în special minori.

Dragi părinți, vă recomandăm să:

•Stabiliți copilului un program, astfel încât să știți tot timpul unde este și ce face;

•Discutați permanent cu copilul și să-l asigurați de toată disponibilitatea de a-l ajuta și îndruma;

•Aflați cine sunt prietenii copilului dumneavoastră, atât în viața on-line, cât și off-line;

•Spuneți-i la cine să apeleze când se ivește o problemă și stabiliți o persoană care să-l supravegheze atunci când nu sunteți lângă el;

Vă dorim un an școlar cu realizări, în siguranță!

SURSA: IPJ DÂMBOVIȚA