DUPĂ PRECEDENTUL PROIECT FINALIZAT CU TERMOPANE, CURTEA DOMNEASCĂ ARE UN NOU PROIECT CU PROBLEME! DUELUL DECLARAȚIILOR ÎNTRE ADRIAN ȚUȚUIANU, FOST PREȘEDINTE CJD ȘI ALEXANDRU OPREA, ACTUAL PREȘEDINTE!

Autor, Iulia Ghercă

După ce la ultimul proiect de reabilitare s-a ales cu celebrele termopane, Curtea Domnească Târgoviște are din nou un proiect cu finanțare europeană și care încă de la început semnalează probleme.

În urmă cu doi ani și jumătate s-a semnat contractul de finanțare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia în valoare de aproape 20 de milioane de lei pentru proiectul intitulat „„Impulsionarea dezvoltării județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște”. De atunci și până astăzi, nicio vorbă despre proiect, nici din partea Consiliului Județean Dâmbovița și nici din partea Complexului Național Muzeal Curtea Domnească, instituție căreia ne-am adresat, interesați fiind de ceea ce se intenționează în acest proiect. Motivul tăcerii poate să fie cel dezvăluit într-o conferință de presă de senatorul Adrian Țuțuianu, fost președinte al Consiliului Județean Dâmbovița și inițiator al acestui proiect. Acesta explică faptul că întârzierile din proiect sunt cauzate de interesul conducerii Consiliului Județean în adjudecarea acestor lucrări. 

„Mi-am propus ca, săptămânal, să vin cu lucruri care țin de administrația județeană, pentru că sunt grave și arată nepricepere / dispreț / rea credință din partea celui care conduce, astăzi, Consiliul Județean – Alexandru Oprea. Mai fac și precizarea că, din păcate, deși PSD are majoritate în Consiliu, nu pare capabil să frâneze acțiunile abuzive ale lui Oprea.

Vorbesc pe lucruri concrete. Primul exemplu: proiectul „Impulsionarea dezvoltării județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște”.

Nu reiau istoricul proiectului – este început de mine, îl găsiți în hotărârile CJD din anii 2014-2015.

În luna decembrie 2017 a fost semnat contractul de finanțare cu ADR Sud-Muntenia, cu o valoare de 19.787.516,94 lei.‼️AU TRECUT 2 ANI ȘI JUMĂTATE și, nici până azi, nu au fost în stare să semneze contractul de execuție de lucrări. Suntem în mai 2020 și mai sunt 2 ani și câteva luni în care trebuie implementat acest proiect (adică executat, finalizat, încheiate toate socotelile).

CE S-A ÎNTÂMPLAT? În data de 28.10.2019 a avut loc deschiderea ofertelor pentru achiziția de lucrări. Din informațiile mele, președintele Alexandru Oprea a făcut presiuni constante și ingerințe repetate în activitatea comisiei de evaluare a ofertelor în vederea atribuirii cu orice preț a contractului de lucrări către singurul ofertant prezent la licitație. Membrii comisiei de evaluare i-au adus în vedere că sunt NECONCORDANȚE MAJORE ÎNTRE CAIETUL DE SARCINI ȘI OFERTA DEPUSĂ.

Pentru că a refuzat să răspundă la presiunile incredibile ale lui Oprea, comisia de evaluare a fost schimbată prin dispoziția președintelui din data de 02.04.2020. Spre dezamăgirea lui Oprea, și această nouă comisie ezită în atribuirea contractului (semn că lucrurile sunt foarte în neregulă).

Într-o ședință a PSD Dâmbovița în care se făcea analiză proiectelor europene, președintele CJD a recunoscut că sunt probleme în atribuirea contractului, dar că va forța atribuirea contractului chiar dacă va primi corecție financiară de 1 milion de euro‼️

În ce calitate își asumă acest individ o corecție atât de mare? E proiectul lui personal? Sunt bani din buzunarul lui? NU, sunt bani din bugetul CJD, adică din taxele și impozitele locuitorilor acestui județ.

E prea mare discrepanța: eu am luptat enorm pentru rezolvarea corecțiilor în timpul mandatului de președinte al CJD (corecții aplicte în perioada 2007-2012) și am fost salvați de faptul că, prin lege, statul a preluat o parte din aceste corecții.

Astăzi, însă, preluarea la bugetul de stat nu este posibilă din mai multe motive:
1. nu există un act normativ care să prevadă această soluție;
2. la niciuna din proceduri nu a existat un control UCVAP, ceea ce ar fi fost o condiție sine-qua-non pentru preluarea corecțiile de către bugetul de stat (ca în perioada 2007-2013).

Niciunul dintre proiectele europene nu are contract de lucrări semnat astăzi! În afară de poze pe drumurile județene (pentru care a adus tot Țuțuianu finanțare), e revoltător modul în care se comportă binomul de la CJD – Alexandru Oprea&Alin Manole. E interes scăzut pentru proiectele europene pentru că nu sunt comisioane de încasat? E mai profitabil din asocieri????

? Le cer consilierilor județeni PSD și PNL să facă o analiză a modului în care este derulat proiectul de la Curtea Domnească!

? Îi cer președintelui Alexandru Oprea să înceteze cu presiunile asupra membrilor comisiei de evaluare!

? Le cer membrilor comisiei să fie conștienți de consecințele atribuirii nelegale a contractului!

Voi sesiza ADR Sud-Muntenia cu privire la posibilele încălcări ale legislației privind achizițiile de lucrări publice din fonduri europene și sper ca Agenția să intervină prompt.

De cealaltă parte, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea motivează întârzierile din proiect prin moștenirea lăsată de predecesorul său, Daniel Comănescu. Iată precizarea făcută pe această temă:

” Legat de proiectul de la Curtea Domnească, dumnealui susține că au trecut doi ani și jumătate de la semnarea contractului și nu s-a reușit adjudecarea contractului privind execuția lucrărilor. Acum omite să spună că acest contract a fost semnat de mine, la finalul anului 2017, iar apoi, timp de 1 an și 3 luni, la conducerea Consiliului Județean Dâmbovița s-a aflat un om pe care el l-a susținut și în mandatul căruia, într-adevăr, nu s-a mai întâmplat nimic. Iar explicația pentru acest lucru ar trebui să o dea el și nu actuala conducere a CJD.

Mai departe, lucrurile au stat în felul următor: Așa cum știți, am revenit la conducerea CJD în luna aprilie a anului 2019, moment în care s-a reluat și procedura licitației pentru contractarea execuției lucrărilor. Din nefericire, procedura a fost anulată pentru că nu s-a prezentat nici un ofertant. Ulterior, procedura a fost reluată, în vara anului 2019. Nici de această dată, lucrările de execuție nu au fost adjudecate, singurul ofertant fiind respins de către Comisia de Evaluare din cauza faptului că a prezentat documente neconforme cu condițiile impuse. Astfel, s-a ajuns ca în luna octombrie să fie reluată procedura, pentru a treia oară.

Nu înțeleg nici insistența cu care domnul senator acuză că există un interes pentru atribuirea execuției lucrărilor în condițiile în care există o firmă a cărei ofertă îndeplinește condițiile solicitate prin documentația de atribuire, potrivit raportului întocmit de un consultat extern pe marginea acestui subiect.

Din toate aceste lucruri nu rezultă decât că domnul senator nu dorește, de fapt, să facem acest proiect tocmai pentru a ne acuza, și de acum înainte, că nu am făcut nimic pentru a-l face posibil și că pierdem banii europeni. Să ne întrebăm oare cât de adevărată e preocuparea domnului senator pentru binele județului? Sau să ne întrebăm, mai bine, până unde poate merge ambiția de a controla totul, de a manipula, de a minți, de a dezinforma și de a prelua puterea?

Rămâne să ne convingem în scurt timp.

Revenind la subiect, se pare că domnul senator e puțin pe lângă subiect pentru că, ori nu are acces total la toate documentele din Consiliul Județean Dâmbovița, ori nu vrea să spună întreaga poveste din motive personale, dar cert este că, de la întoarcerea mea la Consiliul Județean Dâmbovița, am reușit să deblochez un proiect cu finanțare europeană și da, voi face tot ce e legal și omenește posibil, pentru a nu pierde banii europeni, chiar dacă asta presupune restituirea unor corecții financiare. Chiar și în acest caz, rămân foarte mulți bani europeni în județ pe care trebuie să îi folosim pentru dezvoltarea sa. Eu consider că e mai bine să îi folosim decât să pierdem întreaga finanțare din cauza faptului că timp de 1 an și 3 luni, orice demers legat de acest proiect a fost blocat, la nivelul Consiliului Județean Dâmbovița, motivele nefiind-mi nici azi cunoscute (și mărețul senator ar trebui să își asume acest lucru o dată pentru totdeauna).”

Solicităm pe această cale autorităților județene să informeze opinia publică cu privire la ce se intenționează în acest proiect, precum și asigurarea informării periodice a stadiului în care acesta se află, prezentarea executanților lucrărilor, atunci când va fi cazul, pentru a ne convinge cu toții de seriozitatea lor.

Nu este nevoie să precizăm că orice temă privind ruinele Curții Domnești a devenit extrem de sensibilă nu doar pentru târgovișteni și dâmbovițeni dar pentru orice om care a pus piciorul la Curtea Domnească în ultimii ani și a rămas mut de uimire în fața „măreției” termopanelor. Istoria are prostul obicei de a se repeta!