EFECTE „SUPRIZĂ” ALE CERTIFICTULUI VERDE: HIDROELECTRICA INTERZICE ACCESUL PERSONALULUI CARE ASIGURĂ MENTENANȚA INSTALAȚIILOR, ÎN LIPSA CERTIFICATULUI VERDE.

Regulile aberante privind certificatul verde în instituţii publice şi aplicarea lor cu reacredinţă poate conduce la dezastre naţionale

Hidroelectrica interzice accesul personalului care asigură mentenanţa instalaţiilor, în lipsa certificatului verde

Comunicat de presă, 3/11/2021 

Regulile adoptate prin prelungirea stării de alertă, prin care accesul persoanelor în instituţiile publice, altele decât angajaţii, este condiţionat de prezentarea certificatului verde (HG 1130/2021) au creat în practică situaţii stranii, discriminatorii şi greu de pus în aplicare.

În ceea ce priveşte însă situaţia de la Hidroelectrica, unde activitatea de mentenanţă este asigurată prin servicii subcontractate unei firme – SSH Hidroserv S.A. – aplicarea acestei reguli poate conduce la disfuncţionalităţi majore, posibile avarii şi, în contextul energetic naţional, la un dezastru de proporţii.

Prin adresa trimisă de Hidroelectrica către SSH Hidroserv S.A. (ataşat) şi blocarea accesului salariaţilor acesteia în încinta companiei, Hidroelectrica blochează pur şi simplu propria activitate de mentenanţă, fapt ce duce la scăderea siguranţei în funcţionare a hidroagregatelor. Şi aşa în momentul de faţă situaţia în Hidroelectrica este una destul de gravă, foarte multe instalaţii fiind vechi şi cu probleme.

„Prin interdicţia Hidroserv de a presta lucrările de mentenanţă, pe de o parte Hidroelectrica agraveaza situaţia de insolvenţă a Hidroserv ducand-o spre faliment, dar pune în pericol chiar propriile instalaţii şi chiar siguranţa sectorului energetic.” a declarat Cristinel Popescu, liderul sindicatului din cadrul Hidroserv.

În condiţiile în care, cu inconştienţă, au fost inchise majoritatea producatorilor pe combustibili fosili, România ajungand să importe şi 2600 MWh, adică capacitatea maximă de import, oprirea hidroagregatelor din Hidrolectrica este sinonimă cu un colaps al sistemului energetic naţional.

În consecinţă, Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA solicită de urgenţă modificarea cadrului normativ privind regulile din perioada stării de alertă pentru a debloca şi evita astfel de situaţii care pun în pericol activitatea unor companii şi interesul public.

Pentru informaţii suplimentare:
Cristinel Popescu,  Preşedintele Sindicatului Hidroserv “Porţile de Fier”
Tel.  0722567291