ELEVII DE GIMNAZIU VOR PETRECE MAI PUȚIN TIMP LA ȘCOALĂ! CE ORE DISPAR DIN ORAR?

Reducerea numărului de ore destinate elevilor din clasele V-VIII pune la grea încercare specialiștii în educație însărcinați cu rezolvarea acestei probleme, îndelung discutată, dar amânată ani de zile.

În prezent, Ministerul Educației Naționale are în lucru patru variante cadru, însă o decizie finală nu a fost adoptată în acest moment. Cele patru variante au fost publicate de platforma EDUPEDU.

Prima variantă avută în vedere prevede un număr total de 22 de ore la clasa a v-a și 27 de ore la clasa a VIII-a. Până acum, erau 25 de ore la clasa a V-a. Unele materii precum muzica și desenul devin opționale, iar notarea lor se va face pe baza unor calificative. Totodată, disciplinele Educație tehnologică, Consilierea și dezvoltarea personală vor fi complet eliminate. 

Cea de-a doua variantă menține eliminarea materiilor precizate anterior. La acestea se adaugă scoaterea unui număr de ore aferente disciplinelor: fizică, chimie, geografie, istorie, biologie și Limba modernă numărul 2.Nu se elemină orele de religie. Dispare complet din programa școlară de gimnaziu Limba Latină care se preda până acum în clasa a VII-a, o oră pe săptămână. De asemenea, din cele două ore de istorie prevăzute în clasele a V-VII, elevii rămân cu o oră de istorie săptămânal și doar în clasa a VIII-a vor avea două ore.

Cea de-a treia variantă presupune de asemenea să fie mai puține ore de fizică și chimie, dar menține în continuare religia, varinata aceasta fiind cea propusă de părinți și profesori.

Ultima variantă analizată de Ministerul Educației are în vedere de asemenea să reducă numărul orelor de fizică, chimie, biologie. Ora de chimie va apărea în orar abia din clasa a VII-a, iar fizica va avea o singură oră începând cu clasa a VI-a.

Vechiul program cadru a fost adoptat în anul 2016. Modificările vor intra în vigoare odată cu începerea noului an școlar. 

SURSA: EDUPEDU.RO