EVENIMENT DE ZIUA CULTURII NAȚIONALE LA TEATRUL TONY BULANDRA: „Regina Maria, Gânduri către Țară”

În data de 14 ianuarie 2024, în contextul celebrării Zilei Culturii Naționale și a 102 ani de la  ceremonia încoronării, va avea loc un eveniment cultural de excepție, prezentat în premieră în Târgoviște. Evenimentul de înaltă ținută este intitulat „Regina Maria, Gânduri către Țară” și va începe la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului „Tony Bulandra”.

Spectacolul oferă un concept cu totul inedit și, deopotrivă, inovator, care îmbină arta dramatică cu arta muzicală. Îndrăgita și talentata actriță Roxana Lupu va evoca în acest spectacol figura cu totul aparte și emblematică a Reginei Maria a României – simbol al devotamentului faţă de cauza independenţei și faţă de cei aflaţi în suferință, fiind cea care a cucerit și sensibilizat poporul prin acţiunile ei din timpul războiului, prin ajutorul oferit răniţilor.

Alături de consacrata actriță Roxana Lupu, pe scenă vor evolua talentatul și extrem de versatilul bariton și actor Nicholas Lupu, pianistul de concert George Rizea, alături de invitatul special – pianistul specializat în momente de improvizație și muzică cinematică epică – Alexandru Penescu. Își va aduce contribuția plină de siguranță și rafinament și violonistul de concert Daniel Mihai. Toți acești muzicieni de excepție vor ilustra sonor ipostazele și atmosfera acelei epoci de odinioară cu adevărat rafinate, perioada regalității de la începutul secolului al XX-lea.

Spectacolul-concert cuprinde creații muzicale aparținând unor compozitori români reprezentativi, precum George Enescu, Ciprian Porumbescu, Vasile Filip, Tiberiu Olah și străini precum Pablo de Sarasate, Frédéric Chopin, Edward Huebsch, amintind de eleganța saloanelor regale de odinioară. Timp de o oră și jumătate, interpretarea creațiilor muzicale ale compozitorilor mai sus menționați va avea darul de a însufleți și de a transpune momentul ca într-o derulare filmică, aproape cinematografică, ajutând la crearea unui eveniment unic în peisajul muzical românesc.

Acest act cultural se adresează tuturor, fiind o invitație deschisă publicului meloman, și nu numai, spre a descoperi, a aprecia și a se lăsa inspirat de muzică și, în special, de gândurile și trăirile sincere și pline de efervescență interioară ale Reginei Maria, prin propriile ei mărturii și cuvinte lăsate moștenire în memoriile și jurnalele sale. Cu acest prilej, respectăm trecutul și ne aducem, cu pioșenie, aminte de figura luminoasă și de caracterul nobil al acestei fețe regale, care a iubit atât de mult România și pe atât de greu încercatul său popor, pe care l-a ajutat ori de câte ori a fost posibil. De altfel, Regina Maria a lăsat scris prin câte întâmplări a trecut și tot ce a mărturisit dovedește împlinirea datoriei sale față de țară și popor. „Trebuie să mi se ierte că multe gânduri, multe chibzuiri și multe tâlcuri se întrețes cu faptele ce le-am înșiruit, căci în viața mea întâmplările au fost destul de numeroase și povestirea lor mă înfățișează pe mine în legătură cu România – fie România și eu, fie eu și România – e cam același lucru.” (Regina Maria, Jurnal)