Expoziţia de artă ACUARELĂ – EUGEN MĂCINIC – EN PLEIN AIR

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște vă invită la vernisajul expoziției de artă  „Acuarelă EUGEN MĂCINIC – EN PLEIN AIR”, în data de 1 martie 2022, ora 14:00, eveniment ce va avea loc la Muzeul de Artă din Târgovişte, Calea Domnească, nr. 185.

Expoziția destinată publicului de toate vârstele oferă posibilitatea descoperirii personalității artistului prin intermediul acuarelelor ce descriu plaiuri și meleaguri pitorești din țară și nu numai. Artist originar din Sebeș, județul Alba, este renumit pentru peisajele sale rurale în care prezența umană este doar subînțeleasă.

Personalitate a acuarelei românești contemporane, Eugen Măcinic este membru al Societății de Acuarelă din Birmingham (Anglia), unde și expune în anii 2016 și 2018. Din anul 2010, opera lui Eugen Măcinic este ușor recunoscută de către iubitorii de artă sebeșeni, care sunt încântați aproape an de an cu acuarelele sale, de calmul și liniștea transmisă de lucrările sale.

Criticul și istoricul de artă Luiza Barcan scria despre tehnica și creația acestuia: „Eugen Măcinic descinde, fără complexe și fără să pregete, direct în mijlocul naturii, indiferent de anotimp. Pare să nu se lase impresionat nici de căldura prea mare, nici de frigul hibernal. O mărturisesc peisajele sale surprinse în mai toate anotimpurile, toate acele colțuri de natură aduse pe suportul pictural cu tot farmecul și cu toată atmosfera unică, irepetabilă, pe care artistul a trăit-o și a „furat-o” pentru sine și pentru privitorii lucrărilor sale. Acuarelist sensibil, atent la detaliu, minuțios în lucrul său, cu o cromatică bine temperată, Eugen Măcinic a ales una dintre tehnicile cele mai dificile de lucru, una asupra căreia, dacă ai greșit, nu mai poți reveni […]. Acuarela se potrivește într-adevăr spiritelor lirice, artiștilor capabili să alcătuiască o adevărată poetică a formelor. Iar Eugen Măcinic este, indiscutabil, unul de această factură”.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 29 mai 2022, la etajul Muzeului de Artă, de marți până duminică, între orele 8:00 – 16:00 (ora de iarnă) și 9:00 – 17:00 (ora de vară).

Compartimentul Imagine, Relații Externe – Consiliul Județean Dâmbovița