EXPOZIȚIE Marin Mihai Horea și Mihai Sârbulescu: PICTURĂ PLUS PICTURĂ EGAL PICTURĂ

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, are deosebita plăcere de a anunța că, în perioada 1 iunie – 27 august 2023, Muzeul de Artă din Târgoviște va găzdui expoziția „Pictură plus pictură egal pictură”, semnată de Marin Mihai Horea și Mihai Sârbulescu.

Expoziția, ai cărei curatori sunt Maria Pașc și Andrei Rosetti, se va vernisa joi, 1 iunie 2023, ora 14:00, în cadrul manifestarilor dedicate Zilelor Județului Dâmbovița. În deschiderea expoziției va lua cuvântul criticul și istoricul de artă Doina Mândru.

Despre „Pictură plus pictură egal pictură”, Maria Pașc remarcă: „O vorbă înțeleaptă zice: nu-i da povață celui care nu ți-o cere, pentru că nu te ascultă. Fă-l să ți-o ceară! Întocmai așa face Mihai cu toți cei care au prilejul să-i fie aproape. Mihai Sârbulescu este un izvor cu apă bună, care știe mai întâi să stârnească setea. L-am întrebat cum pot să deosebesc o piesă muzicală bună ori o poezie bună. Mi-a răspuns: simți că ți se adresează! L-am întrebat ce este pictura. Mi-a citat vorbele lui Ionică Grigorescu: Ce nu este pictură nu există. Despre profesorat, Mihai Sârbulescu prezintă următoarea formulă: Școală = disciplină (vocabular) + chiul. Afabil și inefabil. Ce este important este de nespus. A simplifica este marea chestie. Prin chiul, Mihai nu înțelege clasica lipsă de la ore, ci lipsirea de lucruri superflue, de prisosul împovărător care se strecoară mai pretutindeni. În expoziția de față, Mihai Sârbulescu și Marin Mihai Horea aduc următoarea ecuație: Pictură plus pictură egal pictură. Care sunt termenii acestei ecuații? Mare, mic, mijlociu, cald, rece, un, doi, trei, pasaj! Firește, este vorba despre abstract, pentru că pictura în sine este abstractă. Cu totul altceva este reprezentarea. Când abstractul picturii se revarsă într-o reprezentare pe suprafața pânzei, avem de-a face cu o povestire, cu un lucru interdisciplinar: literatură plus pictură! Mihai, în pictură, ne arată ceea ce vrea el să arate: ascunsul pus la vedere.

Ascunsul pus la vedere este și pictura lui Marin Mihai Horea. Împletirea de culori, mărturisește el, răspunde unei imaginații care se potrivește cel mai bine cu felul său de a fi. În lucrările sale, Marin are în vedere legătura dintre forma geometrică și culoarea pe care o prezintă în chip diferit de la o lucrare la alta. Forma este singurul element care însoțește pururea culoarea (Platon). Culoarea se revarsă, așadar, prin formele geometrice, dar din îmbinarea lor lipsește în chip firesc narativul ilustrativ. Pătrat, triunghi, cerc. În ascunsul lor stă doar poezia. Mihai Sârbulescu i-a dăruit studentului său, Marin, un cuțit de paletă, unealtă pe care Marin și-a însușit-o pentru totdeauna pentru a-și picta viața, cu cea mai mare bucurie și pasiune.”

Expoziția „Pictură plus pictură egal pictură”, semnată de Marin Mihai Horea și Mihai Sârbulescu, poate fi vizitată în perioada 1 iunie – 27 august 2023, la Muzeul de Artă din Târgoviște, Calea Domnească, nr. 185, de marți până duminică în intervalul orar 9:00 – 17:00.­

Compartimentul Imagine, Relații Externe,