FACIAS: „Cazul „lagărului de concentrare” pentru persoane cu dizabilități. Cerem demisia șefilor DGASPC Ilfov și Sectorul 3”

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a luat act cu stupefacție de cazul incredibil al persoanelor cu dizabilități ținuți în azile în condiții de lagăr de concentrare, bătuți, nemâncați și umiliți de două grupări infracționale, în complicitate cu instituții publice din județul Ilfov și Sectorul 3 al Capitalei.

FACIAS consideră că, pe lângă infractorii de drept comun, care au pus la cale această operațiune, pe care reprezentanții poliției o numesc „exploatare a persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile”, sunt responsabili și șefii DGASPC Ilfov și Sector 3 care au plătit din bani publici servicii sociale către ONG-ul deținut de aceste grupări infracționale. Credem că astfel de situații, inadmisibile într-o țară membră a UE,  trebuie să nu se mai repete și că responsabilii trebuie să plătească pentru faptele lor.

Având în vedere gravitatea faptelor solicităm următoarele:

  1. FACIAS cere demiterea lui Iulian Bogdan Pîntea, director DGASPC ILFOV și a lui Razvan Ticu – șeful serviciului care gestionează problemele adulților cu dizabilități în cadrul DGASPC Ilfov. Potrivit presei, acesta din urmă a văzut locul unde sunt ținuți bătrânii și a spus că nu i se pare deloc grav
  2. FACIAS cere demiterea directoarei DGASPC, Mihaela Ungureanu, pentru modul în care a verificat (sau nu) condițiile în care erau ținute persoanele cu dizabilități în centrul privat plătit din banii publici. DGASPC Sector 3 ar fi încheiat contracte de servicii sociale de îngrijire cu ONG-ul vizat de anchetă, fără ca respectiva asociație să dețină licență de funcționare
  3. FACIAS cere Ministerului Muncii să ceară Inspecției Sociale să efectueze controale la toate căminele publice și private pentru bătrâni. În România există foarte multe centre care funcționează ilegal, neacreditate si nelicențiate la care Ministerul Muncii, prin instituțiile din subordine, trebuie să facă verificări și să aplice sancțiuni. Ministerul Muncii certifică drept furnizor de servicii sociale firme și ONG-uri și, în consecință, este principalul responsabil.
  4. FACIAS solicită Avocatului Poporului să efectueze anchete la toate centrele de bătrâni din țară și să le facă publice. Avocatul Poporului are competențe de verificare a centrelor de bătrâni în scopul prevenirii tratamentelor crude, inumane sau degradante dar și prevenirea torturii și a altor pedepse ori tratamente crude, inumane sau degradante în locurile de detenție. FACIAS este partener al instituției Avocatul Poporului.
Biroul de presă FACIAS