Industria de protecția plantelor este una dintre cele mai reglementate industrii din lume. În ciuda tuturor regulilor și reglementărilor pe care această industrie trebuie să le respecte, comerțul internațional cu produse contrafăcute de protecție a plantelor a evoluat, afectând întreaga lume, fiind un fenomen în continuă creștere și în România. Pesticidele contrafăcute au efecte negative asupra culturilor fermierilor, a producătorilor, economiilor naționale și a mediului înconjurător.
Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România – AIPROM se implică activ în combaterea acestui fenomen, într-un efort comun, alături de autoritățile naționale și asociațiile de profil pentru a proteja fermierii, culturile agricole, mediul înconjurător și consumatorii.
Ce sunt pesticidele contrafăcute?
Produsele contrafăcute sunt copii ale produselor originale, fără beneficiile acestora, dar care ascund un număr mare de pericole necunoscute. Aceste produse sunt extrem de periculoase, deoarece conținutul lor nu este cunoscut, produsele nu sunt testate și nici reglementate, ceea ce aduce un prejudiciu grav fermierilor, culturilor și mediului.
Produsele contrafăcute se împart în 3 categorii:
-
Produse care conţin apă, talc, soluţii diluate de pesticide şi substanţe interzise, prezentate în ambalaje de pesticide;
-
Produse sofisticate care conţin produse generice vândute ca produse de marcă în ambalaje contrafăcute minuţios;
-
Importuri ilegale de produse generice introduse în ţară abuziv prin nerespectarea legislaţiei în vigoare.
Atenție! Produsele contrafăcute de protecția plantelor nu sunt la fel de ușor de identificat precum sunt hainele, produsele cosmetice sau încălțăminte, tocmai de aceea este important ca fermierii să fie atenți la toate elementele care pot ridica suspiciuni cu privire la caracterul original al produsului achiziționat.
Pentru a se proteja de o posibilă achiziție a unui produs contrafăcut, este recomandat ca fermierul să achiziționeze doar produse de protecție a plantelor omologate în România, cu eticheta doar în limba română, din surse sigure, autorizate în acest scop și din locuri din care a mai făcut astfel de achiziții în trecut.
Cum îi afectează pe fermieri pesticidele contrafăcute?
Efectele negative ale pesticidelor contrafăcute sunt numeroase. Pentru fermieri, contrafacerile pot duce la pierderi de venituri ca urmare a scăderii randamentelor culturilor sau a daunelor grave produse culturilor agricole. Fermierul cumpără adesea, fără să știe, produse contrafăcute care îi pot afecta grav culturile. În plus, aceste produse contrafăcute pot fi dăunătoare pentru mediu, deoarece nu sunt testate pentru siguranță. La cel mai mic semn de îndoială cu privire la caracterul original al produselor achiziționate fermierul trebuie să contacteze:
-
Firma producătoare, importatoare sau formulatoare a produsului achiziționat;
-
Poliția Română. Pentru situații de urgență apelați 112
-
Autoritatea Națională Fitosanitară – Oficiul Fitosanitar din județul său
Cum acționează AIPROM împotriva acestui fenomen?
AIPROM împreună cu membrii săi, cu Poliția Română, prin Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, cu Autoritatea Națională Fitosanitară și cu asociațiilor de profil derulează campanii de informare în rândul fermierilor pentru a combate acest fenomen. AIPROM colaborează la nivel național cu părțile interesate, derulând astfel de campanii pentru a crește gradul de conștientizare a efectelor achiziției și aplicării pesticidelor contrafăcute.
Prin proiectul SCUT, AIPROM dorește să combată contrafacerea produselor de protecţia plantelor, comerţul şi utilizarea produselor contrafăcute. Campaniile de comunicare derulate de către AIPROM au scopul de a-i instrui pe fermieri să achiziționeze produse de protecția plantelor din surse sigure, autorizate și să raporteze autorităților produsele suspecte. Conștientizarea fermierilor cu privire la impactul acestor produse contrafăcute reprezintă un element esențial în strategia de combatere a acestui fenomen.
Avem un drum lung de parcurs pentru a combate fenomenul de contrafacere a produselor de protecția plantelor. Numai împreună putem lupta eficient cu acest fenomen periculos!