„FII LIBER!” MESAJUL ANTIDROG CARE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA TOȚI ADOLESCENȚII! ETNOBOTANICELE FAC RAVAGII ÎN RÂNDUL LOR!

Agenția Națională Antidrog implementează la nivel național Campania media națională de prevenire a consumului de noi substanțe psihoactive „Fii Liber!” care își propune ca obiectiv principal creșterea nivelului de informare, sensibilizare și conștientizare cu privire la efectele medico-psiho-sociale ale consumului de substanțe noi psihoactive, precum și dezvoltarea unor atitudini și practici de viață sănătoasă la nivelul populației generale 15-64 de ani, cu accent pe populația școlară și la risc de consum de droguri, 15-34 de ani.

În perioada 20 martie -20 decembrie 2020 Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Dâmbovița, condus de comisar de poliție Nicoleta Bobe este implicat în această campanie.

De ce atenția autorităților se concentrează acum pe prevenirea consumului de noi substanțe psihoactive, ori, mai pe înțelesul tuturor, etnobotanice? La baza acestei campanii stau rezultatele unui studiu care arată un fapt îngrijorător. Consumul de etnobotanice este foarte răspândit, dar și mai grav este că începe de la vârstă fragedă, adică 12 ani.

Campania Națională de prevenire a consumului „FII LIBER!” este fundamentată pe Studiul în populația generală (General Population Survey), care este considerat a fi un indicator epidemiologic cheie, utilizat la nivel mondial pentru estimarea consumului de droguri în populația generală și Studiul ESPAD – cel mai extins proiect internațional de cercetare axat pe studiul consumului de substanțe psihoactive la adolescenții în vârstă de 15-16 ani.

Conform acestor studii, după cannabis, pe poziția a doua în „topul” celor mai consumate droguri în România se situează noile substanțe psihoactive. Astfel, 2,5% din populația generală cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani inclusă în eșantion a experimentat consumul de NSP, 0,9% dintre persoanele intervievate au declarat consum de NSP în ultimul an, în timp ce doar 0,3% au menționat că au consumat și în ultima lună.

Cea mai mică vârstă de debut, declarată de către cei care au experimentat consumul de NSP a fost de 12 ani. Noile substanțe psihoactive sunt consumate cu precădere de populația tânără (15-34 ani), atât prevalența cât și valorile caracteristicilor de utilizare fiind aproape duble în comparație cu cele înregistrate de populația generală.

Sursa: Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Dâmbovița