GARDURI ELECTRICE PENTRU POPULAȚIA ROMÂNIEI DIN JUDEȚELE UNDE ATACĂ URSUL! CE PROPUNE MINISTERUL MEDIULUI!

Garduri electrice pentru populația din județele României vulnerabile la atacurile urșilor bruni

București, 22 iulie 2020

Costel ALEXE: „Circa 1000 de astfel de sisteme vor ajunge anul acesta la populație”.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lansează astăzi în dezbatere publică un nou program, în premieră în România: „Conservarea biodiversității prin coexistența dintre om și carnivore mari”.

Programul finanțează pentru populație kit-uri complete de garduri electrice care pot fi instalate de populație în jurul propriilor gospodării, stânelor, culturilor agricole, livezilor etc.

Acestea au rolul de a împiedica incidente sau pagube produse de carnivorele mari (în special ursul brun și lup) prin îndepărtarea animalelor sălbatice de zonele locuite sau din cele în care oamenii au culturile agricole, animalele domestice, stupinele etc.

Suntem țara cu cea mai mare populație de urși din Europa. Pe de-o parte, o bogăție a biodiversității românești, pe de altă parte, o mare responsabilitate pentru siguranța oamenilor. Programul nostru împacă dubla noastră responsabilitate: conservarea speciei și coexistența fără incidente între om și carnivorele mari. Vom acoperi în proporție de 100% costurile acestor sisteme pentru populația din județele țării în care s-au înregistrat în mod repetat incidente sau pagube produse de animalele sălbatice”, a declarat Costel ALEXE, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Populația poate primi până la 2000 de lei pentru instalarea gardurilor electrice în jurul zonelor obiectivelor pe care vor să le protejeze. Suma finanțată prin Administrația Fondului pentru Mediu acoperă în proporție de 100% costurile unui astfel de sistem care include generatoare de impulsuri, izolator inel, role fir gard electric etc.

Programul este adresat populației din județele: Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea.

Programul pe care îl demarăm anul acesta va fi multianual. Investim în 2020 1.500.000 de lei pentru ca speciile să fie protejate, iar oamenii și bunurile lor să fie în siguranță. Cred că un bun management al speciilor pentru care suntem renumiți în Europa implică inclusiv sisteme inteligente care să permită coexistența între om și carnivorele mari”, a mai spus Costel ALEXE.

Ghidul programului supus dezbaterii publice poate fi citit integral aici:

http://www.mmediu.ro/articol/mmap-supune-dezbaterii-publice-proiectul-de-ordin-pentru-aprobarea-ghidului-de-finantare-a-programului-privind-conservarea-biodiversitatii-prin-promovarea-coexistentei-dintre-om-si-animal/3460

Direcția de Comunicare, Transparență și IT