GUVERNUL SE BÂLBÂIE ȘI ÎN PRIVINȚA REDESCHIDERII GRĂDINIȚELOR! REACȚIE DIN PARTEA VICEPRIMARULUI MUNICIPIULUI TÂRGOVIȘTE, MONICA ILIE!

„Astăzi ar fi trebuit să se deschidă grădinițele, creșele, programele after-school. Data de 15 iunie a fost anunțată de președintele Iohannis, de ministrul Educației, de vicepremierul Guvernului României și de alți oficiali care au putere de decizie.
Surpriza vine de la doamna Ministru al Educației, Monica Anisie, profesor de limba și literatura română, care, în patru fraze și trei dezacorduri, anunță că nu se mai deschid în data de 15 iunie, adică astăzi, nici grădinițele private pentru că ,,nu e gata normele, pe care Ministerele Educației, Muncii și Sănătății trebuiau să le facă!” și acestea vor fi prezentate ,,probabil mâine”, adică azi.
Mai mult decât atât, spune doamna ministru că li s-a transmis directorilor grădinițelor să anunțe părinții și, în funcție de solicitări, directorii să informeze inspectoratele județene care să transmită mai departe autorităților publice locale aceste solicitări. Întărește domnia sa, în intervenția pe care o are la un post de televiziune, ideea că ,,decizia pentru a deschide aceste grădinițe de vară , aparține autorității publice locale.” Azi-dimineață, doamna ministru revine și spune că trebuie norme doar pentru unitățile private, iar cele de stat pot primi copii fără aceste norme.
Sincer, cred că doamna ministru s-a încurcat de tot, a uitat ce are în subordine și nu știe cum să scape de decizie.
Să o informeze cineva că autoritățile locale au în subordine doar creșele și, poate, programe after-school derulate prin diverse proiecte, care funcționează după normele aplicate în învățământul de stat. Nu mai insist asupra faptului că ne dă impresia că nu contează instituțiile de stat, ci doar cele private! Oare copiii care merg la grădinițe private sunt mai feriți de Covid-19, îi alege în funcție de situația financiară a părinților? Oportunist Covid!
Este incredibil cum părinți, cadre didactice, copii, autorități locale sunt duși cu vorba și nu știu ce au de făcut de azi pentru mâine. Să le amintim domnilor din Guvern că Legea 19/2020, prin care se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația suspendării cursurilor, a fost în vigoare până la încheierea cursurilor anului școlar 2019-2020, ceea ce înseamnă că de astăzi părinții trebuie să se întoarcă la serviciu.
Să îi spună cineva doamnei ministru că redeschiderea unei grădinițe sau creșe nu se poate face de azi pe măine, ci este nevoie de analize medicale pe care să le facă personalul care intră în contact cu copiii, este nevoie de procurarea hranei necesare, este nevoie de implementarea și respectarea strictă a unor măsuri de prevenție a răspândirii Covid-19.
Să o anunțe cineva pe doamna ministru că INSP a făcut câteva recomandări și este esențial să știm dacă sunt valabile sau nu, pentru că în funcție de acestea stabilești numărul de copii în grupă, stabilești numărul de grupe, de personal necesar, de hrană și multe altele.
Aș continua mult, dar este în zadar, doar o nelămurire mai am: oare pentru sălile de jocuri de noroc, pentru cazinouri, pentru celebrele păcănele or fi avut timp să gândească și să redacteze normele?
În ceea ce privește municipiul Târgoviște, pot să vă asigur că administrația publică locală s-a preocupat de tot ceea ce înseamnă redeschiderea creșelor, a pus în practică recomandările INSP, părinții au fost anunțați, personalul și-a făcut analizele medicale, s-au stabilit circuitele, s-au făcut marcaje, s-au stabilit proceduri de lucru și s-au luat toate măsurile necesare pentru ca toți copiii care vor veni de mâine în creșele din Târgoviște să fie în siguranță. Sperăm să răspundem tuturor solicitărilor primite, în condițiile în care numărul copiilor într-o clasă este extrem de mic, tocmai pentru a se limita orice posibilitate de infectare cu Covid-19.