Încălțăminte contrafăcută în valoare de 2.000.000 lei, descoperită de inspectorii vamali într-un camion care se deplasa din Polonia către Ucraina

Comunicat de presă

Inspectorii vamali din cadrul Direcției Regionale Vamale Iași au reținut peste 5.000 perechi încălțăminte sport susceptibilă de a fi contrafăcută. Încălțămintea are o valoare totală de aproximativ 2.000.000 lei și a fost descoperită ca urmare a controlului fizic efectuat asupra mărfurilor aflate într-un camion care se deplasa din Polonia tranzitând România, cu destinația Ucraina.

În data de 22 februarie 2024 la Biroul Vamal de Frontieră Siret – Direcția Regională Vamală Iași s-a prezentat pentru controlul vamal un transport de încălțăminte sport provenind din China care circula pe ruta Polonia – Slovacia – Ungaria – România și se îndrepta către Ucraina, țara de destinație.

Având suspiciuni că marfa din camion este contrafăcută, inspectorii vamali au selectat camionul pentru un control fizic amănunțit. Astfel, cu ajutorul colegilor din cadrul Serviciului Echipe Mobile de la DRV Iași au verificat toată marfa din camion și au constatat că aproape jumătate din ea, 5.170 perechi, era susceptibilă de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru mărcile Adidas, Nike și New Balance.

Valoarea totală a bunurilor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 2.000.000 lei.

În conformitate cu reglementările Uniunii Europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut bunurile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Menționăm că deși se pot vinde cu preţuri atractive, mărfurile contrafăcute prezintă riscuri care pun în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor.

Biroul comunicare, relații publice și mass-media