În perioada 5-8 aprilie 2022, la nivel național, Inspecția Muncii a desfășurat, prin inspectoratele teritoriale de muncă, o nouă campanie menită să depisteze cazurile de muncă la negru și să verifice modul în care se respectă normele de securitate și sănătate în muncă. Grupul țintă au fost angajatorii care activează în domeniul panificației.
Necesitatea acestei acțiuni decurge atât din dorința de a minimiza pe cât posibil incidența fenomenului extrem de nociv al muncii nedeclarate, care are serioase consecințe sociale și economice, dar și din concluziile controalelor anterioare, care au relevat faptul că lucrătorii din domeniul vizat sunt expuși la o gamă largă de riscuri de accidentare și îmbolnăvire la locul de muncă.
În cadrul Campaniei Naționale pentru indentificarea cazurilor de muncă nedeclarată și verificarea modului în care se respectă dispozițiile legale în domeniul securitații și sănătații în muncă la angajatorii care își desfasoară activitatea în domeniile fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase-cod CAEN 107,cod CAEN 4724, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița a efectuat 27 de controale mixte.
Inspectorii Compartimentului Relații de Muncă nu au depistat cazuri de muncă la negru, în cadrul acțiunilor desfășurate, însă au dispus 30 de măsuri și au aplicat 3 amenzi, în valoare de 6 mii de lei, pentru neconformități ca: lipsa evidenței timpului de muncă la locurile de desășurare a activității, dosare personale incomplete în raport cu prevederile legale (HG 905/2017), lipsa contractelor de muncă la locurile de muncă verificate sau necompletarea corespunzătoare a contractelor de muncă.
În domeniul sănătății și securității în muncă, inspectorii ITM Dâmbovița au dispus 37 de măsuri și au aplicat 37 de avertismente, pentru deficiențe ca lipsa supravegherii periodice a stării de sănătate a lucrătorilor, lipsa instruirii periodice a angajaților și lipsa semnalizării de securitate.
Lixandru Marius
Inspector Șef