În conformitate cu obiectivele specifice ale Inspecției Muncii și cu Planul de măsuri realizat de Inspecția Muncii, în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în vederea reducerii incidenței muncii nedeclarate și subdeclarate, inspectorii ITM Dâmbovița au desfășurat, în ultima săptămână, acțiuni informative și de control, privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri.
Acțiunea a avut ca scop diminuarea fenomenului muncii nedeclarate, identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor și a tinerilor și creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor si a angajaților in ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale in domeniul relațiilor de muncă.
Zilierii sunt persoane fizice, care desfășoară activități necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, în schimbul unei remunerații. Acest beneficiar poate fi persoana juridica, persoana fizică autorizată, intreprindere individuală, intreprindere familială. Durata activității ocazionale care poate fi exercitată este de minimum o zi, corespunzător cu 8 ore de muncă.
Beneficiarul nu poate utiliza o persoană mai mult de 25 de zile calendaristice, în mod continuu, în activitățile de tip zilier, dar dacă activitatea depusă de zilier necesită o perioadă mai mare, acesta poate fi utilizat pe baza de contract de muncă, pe perioadă determinată.
În cadrul acțiunilor desfășurate în Campania națională pentru identificarea cazurilor de muncă nedectarată, inspectorii de muncă dâmbovițeni ai compartimentului Relaţii de Muncă au verificat un număr de 24 de agenţi economici, care desfășurau activitate cu ajutorul zilierilor. În urma controalelor, au fost dispuse 16 măsuri de intrare în legalitate si s-au aplicat amenzi în valoare totală de 6 mii de lei.
Printre deficiențele constatate se numără lipsa acordului zilierilor pentru efectuarea plății remunerației săptămânale, sau la finalul activității, stabilirea remunerației brute orare sub valoarea salariului de bază minim brut pe țară, folosirea zilierilor minori mai mult de 6 ore pe zi, respectiv 30 de ore pe săptămână sau lipsa dovezilor scrise privind acordarea remunerației cuvenite zilierilor pentru munca depusă.
Acțiunile de combatere a muncii nedeclarate și subdeclarate vor continua cu controale în domeniile susceptibile de utilizare a muncii la negru și în perioada următoare.
Lixandru Marius
Inspector Șef ITM DÂMBOVIȚA