INSTABILITATE ATMOSFERICĂ ȘI VIJELII! COD GALBEN ȘI COD PORTOCALIU ÎN JUDEȚUL DÂMBOVIȚA

Administrația Națională de Meteorologie a emis două mesaje, astfel:

? AVERTIZARE METEOROLOGICĂ ? COD GALBEN valabilă pentru județul Dâmbovița în intervalul 6 iulie, ora 12 – 7 iulie, ora 10.
În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (viteze în general de 55…65 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 40 l/mp.

? AVERTIZARE METEOROLOGICĂ ? COD PORTOCALIU valabilă pentru zona montană a județului Dâmbovița în intervalul 6 iulie, ora 14 – 7 iulie, ora 2.
În intervalul menționat vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină de medii dimensiuni, iar în intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…70 l/mp.

În cazul manifestării fenomenelor prognozate, recomandăm cetățenilor:

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
– rugăm cetățenii să nu arunce la întâmplare gunoaiele menajere și resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile/canalele de colectare a apei;
– urmăriți cu atenție evoluția situației hidrologice din zona dumneavoastră și avertizările autorităților;
– ascultați recomandările autorităților locale și județene privind modul de comportare premergător/pe timpul/după producerea inundațiilor;
– pe timpul căderilor de grindină adăpostiți-vă în locuințe sau alte spații care vă asigură protecția, iar pentru limitarea posibilelor pagube generate de vijelii, parcați autoturismele în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate;
– În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu încercați traversarea râurilor prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora;
– construiți bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundație;
– în cazul unei situații de urgență reale, anunțați de îndată evenimentul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.