INTERVENȚII NUMEROASE LA ISU DÂMBOVIȚA: Misiuni 18 martie – 25 martie 2024

 

În perioada 18 martie – 25 martie 2024, echipajele de intervenție de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Basarab I” al județului Dâmbovița au intervenit în 3️⃣2️⃣3️⃣ evenimente:
✅ 40 incendii (locuințe, anexe gospodărești, vegetație uscată etc.);
✅ 10 evenimente rutiere;
✅ 37 acțiuni la alte situații de urgență (deblocări de ușă, misiuni pirotehnice, asistență persoane, salvări animale, asigurare zonă etc.);
???? 236 cazuri medicale.

????‍???? Pe parcursul acestui weekend eforturile echipajelor de intervenție s-au concentrat în special asupra incendiilor de vegetație uscată, mobilizând resurse semnificative pentru localizarea și lichidarea a 9 astfel de incendii, care au afectat peste 19 hectare de teren.

Facem apel la cetățeni să manifeste responsabilitate și să înțeleagă că focul, dacă scapă de sub control, poate provoca pagube materiale importante și poate pune în pericol viețile.

Reamintim că arderile necontrolate de vegetație sunt interzise!
❗Nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
❗Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Pagubele zilnice sunt semnificative pentru fauna și mediul din zonele afectate de foc, iar situațiile pot deveni dezastruoase dacă în zonele respective se află locuințe, păduri sau instalații tehnologice.

ℹ️ Pentru mai multe informații despre cum să te comporți în caz de urgență, vizitează platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și descarcă aplicația mobilă DSU disponibilă gratuit în App Store și Google Play.