ÎPS NIFON CERE CONSERVAREA VESTIGIILOR ISTORICE DESCOPERITE LA MĂNĂSTIREA VIFORÂTA! PARDOSEALA VECHE DE 500 DE ANI AR PUTEA FI ATRACȚIA VIZITATORILOR.

Proiectul de restaurare de la Mănăstirea Viforâta este urmărit cu mare atenție de ÎPS Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei. 

Vineri, 24 iulie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, însoțit de Pc. Pr. Ionuț Ghibanu, Vicar Eparhial, și Pc. Victor Drăghicescu, Consilier Eparhial, a efectuat o vizită pastorală la Mânăstirea Viforâta, pentru a constata stadiul lucrărilor la șantierul de restaurare și consolidare a bisericii cu hramul Sf. M.M. Gheorghe.
   Cu acest prilej, Înaltpreasfinței Sale i s-a prezentat și stadiul lucrărilor de cercetare arheologică, realizate de către specialiști ai Complexului Național Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște, care au arătat că, sub actuala biserică, în partea de sud a actualului lăcaș, există vestigiile altor două sfinte lăcașe, mai vechi, foarte bine păstrate, ceea ce reprezintă o noutate pentru ambientul arheologic național. Prima biserică descoperită, se estimează a fi, cel mai probabil, de la sfârșitul secolului al XV-lea, și de la aceasta s-au găsit pavaje foarte bine conservate, iar cea de a doua, de la jumătatea secolului al XVII-lea. Descoperirile s-au realizat în pronaosul și naosul bisericii actuale, iar pe lângă cele două locașe de cult mai vechi au fost evidențiate și numeroase morminte monahale.
   Totodată, Mitropolitului Nifon i-a fost prezentat și stadiul lucrărilor de restaurare a icoanelor vechi și a catapetesmei actualei biserici a mânăstirii ce a fost realizată, în anul 1864, de către celebrul sculptor Karl Stork. Mânăstirea Viforâta este ctitorie a Voievodului Vlad Înecatul, din anul 1530, fiind refăcută de către voievozii Radu Mihnea (1611-1616) şi Matei Basarab (1632-1654).
   Înaltul Ierarh a îndemnat pe toți cei implicați, în acest amplu proiect european, de a identifica soluțiile cele mai competente și rapide pentru buna derulare a lucrărilor de restaurare, consolidare și conservare a vestigiilor istorice.
   Precizăm că lucrările de restaurare și consolidare de la Mânăstirea Viforâta, au debutat recent și se desfășoară prin POR 2014-2020, Axa prioritară 5, Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. 5.1. Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural/ Impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI