ISU DÂMBOVIȚA: BILANȚUL PAGUBELOR PRODUSE DE FENOMENELE METEO PERICULOASE ÎN JUDEȚ

BULETIN INFORMATIV

Efecte ale fenomenelor meteo periculoase înregistrate în județul Dâmbovița

Noaptea trecută, ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, în municipiul Târgoviște au fost înregistrate situații care au necesitat intervenția pompierilor. Astfel că, în mai multe locații s-a acționat pentru degajarea unor copaci căzuți pe partea carosabilă și pe mai multe autovehicule parcate, precum și pentru îndepărtarea unor elemente de acoperiș luate de vânt. De asemenea, s-a acționat pentru degajarea unor copaci căzuți din cauza vântului în comunele Conțești și Dragodana.

În această dimineață, pompierii au fost solicitați să intervină în cazul unei viituri produsă pe un afluent al râului Ialomița, care a ieșit din matcă și a inundat căile de acces, ferma de cai și gospodării din orașul Fieni, cartier Costești, precum și gospodarii din comuna Runcu sat Bădeni. De asemenea, a fost rupt de apă și un branșament de gaze de la o gospodărie.

Au fost inundate 20 de gospodării în orașul Fieni, cartier Costești și 5 gospodării în satul Bădeni. 17 cai au fost evacuați de pompieri împreună cu personal de la fermă într-o zonă mai înaltă, grajdurile fiind inundate.

Pentru gestionarea situației înregistrate au fost mobilizate forte de intervenție cu 3 autospeciale de intervenție și 3 motopompe. Pentru remedierea avariei la instalația de gaze a intervenit o echipă a operatorului de gaze.

În continuare, pompierii sunt în teren și acționează pentru evacuarea apei. De asemenea, în zona acționează personal de la Primăria Fieni cu unelte și un buldoexcavator pentru curățarea și deblocarea șanțurilor de deșeurile lemnoase și aluviunile aduse de apă.

Până mâine, 23 august, ora 22, județul Dâmbovița se află sub avertizare meteorologică cod portocaliu pentru ploi abundente. Conform prognozei, în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 40…50 l/mp și pe arii restrânse de peste 60…70 l/mp.

Totodată, sunt în vigoare avertizări cod portocaliu emise de pentru râurile din bazinele hidrografice Dâmbovița și Ialomița până mâine, 23 august, ora 24.

Sunt vizate scurgeri importante pe versanti, torenti, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale COTELOR DE APĂRARE.

Având în vedere avertizările primite, la nivelul ISU Dâmbovița s-a dispus activarea Grupei operative pentru a monitoriza permanent situația din teren. Au fost înștiințate toate unitățile administrativ-teritoriale din județ, cu privire la fenomenele meteorologice prognozate și au fost transmise măsurile ce trebuie luate pentru a preveni evenimentele care ar putea pune în pericol siguranța cetățenilor sau produce pagube materiale.

Pompierii dâmbovițeni sunt pregătiți să asigure în cel mai scurt timp misiunile de răspuns pentru limitarea efectelor produse de situațiile de urgență, forțele de intervenție fiind suplimentate la nevoie.

În cazul manifestării fenomenelor prognozate, recomandăm cetățenilor:

– să curețe șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

– în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.

– să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

– să sisteze activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.

Orice situaţie care poate pune în pericol viaţa unui cetăţean trebuie anunțată în cel mai scurt timp la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112!

COMPARTIMENT

INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE