JUDEȚUL DÂMBOVIȚA, APROAPE DE LIMITĂ CU LOCURILE DE CARANTINĂ!

CETĂȚENII CARE VIN DIN ZONA ROȘIE SE VOR CARANTINA LA DOMICILIU!

de Iulia Ghercă

        332 de cetățeni sosiți din zona roșie se află în centrele de carantină din județul Dâmbovița! Deși capacitatea acestora a fost mărită până la un număr de 340 de locuri, curând și acestea se vor epuiza, motiv pentru care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Dâmbovița a găsit ca soluție carantinarea la domiciliu.

      Între timp, unii dintre cetățenii izolați la domiciliu nu se dovedesc prea responsabili în a respecta regimul de izolare, dovadă fiind amenzile și sancțiunile aplicate de polițiști. Într-o singură zi oamenii legii au depistat 14 izolați la domiciliu care plecaseră de la casele lor, motiv pentru care au fost duși automat în centrele de carantină. Prin urmare, dacă pedeapsa aplicată celor izolați este să fie duși forțat în carantină, când și carantinarea se va face tot la domiciliu, cu ce-i vor mai convinge să respecte regimul?

Redăm comunicatul transmis de Centrul de Informare  și Comunicare Publică al Județului Dâmbovița care ne prezintă  adoptarea măsurii carantinării obligatorie la domiciliu pentru cetățenii care vin acasă de Sărbătorile Pascale din țările decretate ca fiind zonă roșie. Față de mesajul transmis de autoritățile centrale prin care li se spunea românilor din străinătate să nu vină acasă pentru că vor petrece sărbătorile în carantină și nu cu familia, autoritățile din Dâmbovița le-ar putea spune, în schimb să vină acasă pentru că vor petrece sărbătorile alături de familiile lor, în carantină… ca toți cetățenii, dealtfel.

„În ultimele 24 de ore, structurile de ordine și siguranță publică din județul Dâmbovița au desfășurat următoarele activități:

  • au fost constituite 166 de patrule ale Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, dintre care 71 mixte cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Dâmbovița “Mircea cel Bătrân”, care au acționat pentru verificarea respectării măsurii de izolare la domiciliu, în cadrul acțiunii fiind verificate 1392 persoane;

  • de asemenea, în activitățile desfășurate au fost angrenați 122 de polițiști locali și 51 de cadre ale M.Ap.N;

  • au fost aplicate 173 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 480.400 lei, pentru nerespectarea restricțiilor de circulație;

  • de la debutul pandemiei, au fost aplicate 2568 sancțiuni contravenționale pentru încălcarea prevederilor ordonanțelor militare;

  • au fost efectuate 14 însoțiri către centrele de carantină, de către polițiști și jandarmi.

Echipajele mixte formate din polițiști, jandarmi, polițiști locali și cadre ale MApN continuă activitățile pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică cât și pentru verificarea respectării măsurilor dispuse prin ordonanțele militare.

Au fost înregistrate, în continuare, apeluri la numărul de telefon mobil pus la dispoziție în cadrul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Dâmbovița, pentru persoane aflate în izolare/carantină sau șoferi de tir, în total, 427 apeluri, până astăzi.

Astăzi, 05.04.2020, conform situației DSP Dâmbovița :

  • se află în izolare la domiciliu 1342 persoane asimptomatice

  • au ieșit din izolare la domiciliu 2220 persoane

  • se află în carantină, în centrele special amenajate, 332 persoane

  • au ieșit din carantină 46 persoane.

Menționăm că a fost suplimentată capacitatea de cazare instituționalizată până la 340 locuri, din care 332 ocupate.

Ca măsură complementară, având în vedere posibila epuizare a locurilor pentru carantină instituționalizată, precizăm că, la nivelul județului Dâmbovița, a fost aprobată Hotărârea CJSU nr. 13/05.04.2020 pentru adoptarea măsurii carantinării obligatorie la domiciliul/locația declarată pentru cetățenii care sosesc din țările incluse în Zona Roșie. Astfel, cetățenii care sosesc din aceste țări, vor completa Declarația pe proprie răspundere de carantinare obligatorie la domiciliul/locația declarată, fiind anexă a hotărârii menționate. Aceasta este pusă la dispoziție de către structurile MAI care preiau și însoțesc, în continuare, convoaiele de autovehicule pe raza județului nostru.

Alte date de interes public și măsuri adoptate la nivel județean vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

CENTRUL JUDEȚEAN

DE COMUNICARE ȘI INFORMARE PUBLICĂ

AL JUDEȚULUI DÂMBOVIȚA”