JUDEȚUL DÂMBOVIȚA, FĂRĂ APĂ ÎN SECOLUL XXI! SENATORUL ADRIAN ȚUȚUIANU PROPUNE SOLUȚII! AUTORITĂȚILE TAC!

Senatorul Adrian Țuțuianu, vicepreședinte PRO ROMÂNIA și președinte PRO ROMÂNIA Dâmbovița vine cu un punct de vedere bine documentat în problema crizei de apă din mai multe localități ale județului Dâmbovița, situație despre care COLUMNA TV a scris aici. Pentru prima dată, apar în spațiul public soluții pentru ieșirea din această situație, dar și elemente noi care explică punctual cum de s-a ajuns aici. 

„Mă revoltă atitudinea autorităților față de problema gravă a crizei de apă din județ. Protestul oamenilor din Dragodana este doar scânteia din care ar putea izbucni o problemă uriașă. În fapt, vorbim de eșecul categoric al proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată – extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în 51 de comune din județ. Un eșec rușinos al unui proiect de 230 de milioane euro! O sumă U-RI-A-ȘĂ.

Două chestiuni:

1️⃣ Lipsa apei potabile și măsurile de restricționare/raționalizare a consumului erau previzibile din luna noiembrie 2019, accentuându-se treptat (o toamnă fără precipitații, o iarnă fără zăpadă, o primăvară secetoasă). Din păcate, conducerile CJ Dâmbovița, Agenției de Dezvoltare Inter-comunitară „Apa Dâmbovița”, Primăriei Târgoviște și Companiei de Apă au asistat cu NEPĂSARE și n-au luat nicio măsură.

2️⃣ Proiectul regional este aproape ratat. Suntem în mai 2020 și individul care conduce astăzi Consiliul Județean este dezinteresat total de acest eșec grav. Îmi pare rău să constat că și PSD, majoritar în Consiliul Județean, tace complice. Îmi pare rău să constat că și PNL tace complice. Ei tac, iar DÂMBOVIȚENII NU AU APĂ! De ce? Pentru că nimănui nu-i pasă.

⁉️ S-ar fi întâmplat vreodată așa ceva dacă eram eu la Consiliul Județean? Primarii știu cum gestionam eu proiectele. Pe 17 mai 2018, am fost în sala CJD, la momentul semnării contractului de asistență tehnică pentru acest proiect regional și nimeni n-a uitat discursul de atunci. Aveam termene foarte precise pentru predarea documentațiilor (27 august 2018 – prima serie de localități / 27 octombrie – a doua serie / 21 decembrie – a treia serie și tot așa).

http://www.politica-broastei.ro/senatorul-adrian-tutuianu-discurs-aspru-cu-privire-la-implementarea-marelui-proiect-regional-de-apa-si-apa-uzata/

Ce s-a întâmplat cu acest mod de lucru? Au venit Rovana Plumb și Alexandru Oprea, m-au eliminat din PSD și au îngropat cel mai mare proiect din istoria acestui județ.

CE TREBUIA FĂCUT?

? În fiecare localitate, trebuia săpat un puț de mare adâncime (150-200 m) cu fonduri în asociere: Consiliul Județean – Consiliul Local – Compania de Apă;

? Ar fi trebuit încheiat un contract cu proprietarii firmei RAMPROD de la Moroeni, care aduce apă din sursa „7 Izvoare”, un contract care să preia surplusul apă și s-o ducă pe rețelele din județ, cu interconexiuni între rețelele din mai multe localități;

? Ar fi trebuit realizate captări suplimentare din râurile care străbat județul. Pe aici trec și Argeșul și Ialomița și Dâmbovița. Mai țineți minte discuția pe care am avut-o în anii 2015-2016 cu fostul președinte al CJ Argeș, despre realizarea unei captări suplimentare comune, undeva la intersecția Lăicăi – Malu cu Flori, care să acopere necesitățile în caz de urgență? Ați mai auzit pe cineva din Consiliul Județean Dâmbovița interesându-se de subiect?

E trist ce se întâmplă și asta o simt pe pielea lor, în primul rând, primarii localităților. Primari care știu foarte bine cum ar fi mers acest proiect dacă era Țuțuianu la Consiliul Județean.

Poate că destinul va face să mă întorc acolo și să salvez ce mai e de salvat. Am mai făcut-o o dată (fostul POIM de 120 de milioane de euro), știu cum să acționez. Până una alta, sunt singurul care vorbește pe acest subiect. PSD tace, PNL tace. DÂMBOVIȚENII NU AU APĂ.”