JUDEȚUL DÂMBOVIȚA LUPTĂ CU COVID -19 FĂRĂ APĂ POTABILĂ! PROBLEME ÎN MULTE LOCALITĂȚI DIN CAUZA SECETEI ȘI A REZERVELOR DE APĂ!

Autor, Iulia Ghercă
Un serviciu esențial, vital pentru secolul în care ne aflăm, furnizarea de apă potabilă ajunge să fie un lux pentru unii dâmbovițeni! Sunt localități întregi care în plină pandemie primesc apă doar în anumite intervale orare sau deloc. Este inadmisibilă pasivitatea autorităților județului în fața unei asemenea situații care coincide cu cea mai mare criză de sănătate publică pe care o traversează umanitatea. 
Criza apei în anumite localități din județul Dâmbovița nu este nouă. An de an, în perioada verii, rezervoarele de apă nu reușesc să țină pasul cu creșterea consumului, mai ales că unii cetățeni utilizează apa din rețeaua publică pentru irigarea culturilor agricole. 
Deși oamenii sunt informați despre problemele care apar și sunt sfătuiți să identifice alte surse de apă pentru nevoile din agricultură, în lipsa unor soluții concrete oferite de autorități, cetățenii procedează cum știu. Mai ales că politica promovată de Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița în ultimii zeci de ani a fost cea de racordare la rețeaua publică și abandonarea fântânilor. Iar acum, că sunt toți racordați la rețeaua publică ce se constată? Apa este insuficientă! 

Din cauza cresterii consumului de apa in aceasta perioada, depasind debitul maxim al sursei de alimentare, începand cu data de 15.05.2020 programul de furnizare a apei potabile in comuna Valea Lunga este urmatorul:

  • intre orele 06:00-08:00 si 18:00-20:00 – se furnizeaza apa intregii comune.
  • intre orele 06:00-20:00 – se furnizeaza apa in satele: Gorgota, Stubeie-Tisa, Izvorul; Cricov, Valea Lui Dan si Serbaneasa. Furnizarea apei va fi oprita in satele: Ogrea si Valea Mare.
  • intre orele 20:00-08:00 – se furnizeaza apa in satele: Gorgota, Stubeie-Tisa, Izvorul; Ogrea si Valea Mare si va fi oprita in satele: Cricov, Valea Lui Dan si Serbaneasa.

In data de 16.05.2020 de la orle 08:00 se va funrniza apa potabila dupa urmatorul program:

  • intre orele 08:00-20:00 – se furnizeaza apa in satele: Cricov, Valea Lui Dan si Serbaneasa; Valea Mare si Ogrea. Furnizarea apei va fi oprita in satele: Gorgota, Stubeie-Tisa si Izvorul.

În zilele urmatoare, programul se va repeta ciclic, in aceeasi formula pe cele trei grupuri de sate.
In functie de conditiile meteo, programul va fi actualizat.”

Așadar, în secolul XXI, dâmbovițenii care vor să aibă permament apă la robinete trebuie să reînvie un vechi obicei cum este Paparuda! Apa lor depinde de condițiile meteo!
Astfel de anunțuri primesc și cetățenii din localitățile Glodeni și Cândești
În comuna Iedera problemele cu apa au început în urmă cu câteva săptămâni, potrivit informațiilor pe care ni le-a furnizat un localnic sătul să dea telefoane și să depună sesizări pentru soluționarea acestei probleme. Primăria din localitate a reușit să identifice un fost rezervor de apă care a aparținut Schelei OMV Petrom și pentru care a obținut aprobarea să-l folosească, dar pentru a fi pus în funcțiune este nevoie de bani pentru anumite lucrări de investiții, bani de care primăria nu dispune.
În alte cazuri, cum este localitatea Dragodana, cetățenii sunt anunțați direct să nu mai aștepte apa la robinete pentru că ea vine direct cu cisterna. Ajunși la capătul răbdării, oamenii, în frunte cu primarul, au organizat ieri un protest despre care a relatat Partener TV.

„Începand cu 14.05.2020, in satele Boboci si Padureni din comuna Dragodana se livreaza populatiei apa potabila cu cisternele Companiei, deoarece nu se poate asigura programul stabilit, ca urmare a secetei din ultimul timp.”

În orașul Răcari apa vine timp de șapte ore pe zi în zona străzilor cu case și în restul timpului în zona străzilor cu blocuri.

„Din cauza cresterii consumului de apa in aceasta perioada, depasind debitul maxim al sursei de alimentare, incepand cu data de 14.04.2020 programul de furnizare a apei potabile in orasul Racari este urmatorul:

  • intre orele 11:00 – 18:00 – se furnizeaza apa in zona strazilor cu case;
  • intre orele 18:00 – 24:00 si 00:00 – 11:00 – se furnizeaza apa in zona blocurilor.

În tot acest timp, soluțiile sunt lăsate tot la îndemâna cetățenilor:
Locuitorii sunt rugati sa creeze rezerve pentru asigurarea consumului propriu de apa potabila. Vă multumim pentru înțelegere!” transmite Compania de Apă sec cetățenilor, fără să fi mișcat un deget în ultima perioadă pentru a preveni aceasttă situație. Nu s-a dat nici măcar un comunicat de presă în care opinia publică să fie informată despre situația critică a rezervelor de apă, nu s-a organizat nicio dezbatere cu autoritățile locale sau cele județene, absolut nimic. Sunt zeci de mii de oameni care nu pot lupta cu pandemia fără apă iar autoritățile noastre dorm!

Am transmis o solicitare către Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița pentru a ni se prezenta situația exactă a alimentării cu apă a cetățenilor județului în plină pandemie.
Instituția Prefectului Dâmbovița ne-a informat printr-un comunicat de presă că a solicitat instituțiilor implicate în gestionarea resurselor de apă să vină cu un plan pentru ca populația județului să fie cât mai puțin afectată de secetă. Nu știm dacă există acest plan și ce prevede acesta, ceea ce am aflat sigur și aceasta de la cetățeni și nu de la autorități, este că județul se confruntă cu o criză a apei, cel mai probabil fără precedent în ultimii ani. Asupra acestei teme vom reveni!