LOVITURĂ PENTRU MAFIA PROSTITUȚIEI DIN JUDEȚUL DÂMBOVIȚA! 22 DE PERSOANE AU FOST DUSE LA AUDIERI! ACUZAȚIILE VIZEAZĂ TRAFIC DE PERSOANE, PROXENETISM, CAMĂTĂ ȘI ȘANTAJ!

COOPERARE JUDICIARĂ INTERNAȚIONALĂ, ÎN VEDEREA DESTRUCTURĂRII UNEI GRUPĂRI INFRACȚIONALE

La data de 10 martie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița, împreună cu procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Dâmbovița, au efectuat 33 de percheziții domiciliare, în județul Dâmbovița și 9 percheziții, pe teritoriul unor state vest-europene (Germania și Marea Britanie), la domiciliile unor persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, proxenetism, camătă și șantaj. 22 de persoane vor fi conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – B.T. Dâmbovița, pentru audieri și alte 4 în Germania (2) și Marea Britanie (2).

În urma perchezițiilor, au fost indisponibilizați 128.300 de lei, 2.300 de lire sterline, 26.500 de euro, 6 laptop-uri, 32 de telefoane mobile, 2 pistoale airsoft, o pușcă cu aer comprimat, un pistol cu gaze, bijuterii din aur, ceasuri de lux, o sabie ninja, un cuțit de vânătoare și înscrisuri, iar, față de 13 autoturisme, au fost dispuse măsuri pentru a fi ridicate.

Totodată, în cadrul cooperării judiciare internaționale, au fost efectuate 5 percheziții domiciliare în Germania și 4 percheziții în Marea Britanie, obiectivul fiind obținerea de mijloace de probă în cauză.

Cercetările sunt efectuate de către polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița și polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale Dâmbovița, împreună cu procurorul de caz, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, proxenetism, camătă și șantaj.

Din cercetări a reieșit că grupul infracțional organizat ar fi compus din 45 de persoane, din localitățile Târgoviște, Titu, Braniștea, Costeștii din Vale, Gura Șuții, Lungulețu, Odobești, Produlești și Văcărești.

Începând cu luna ianuarie 2014, patru bărbați, cu vârste cuprinse între 36 și 47 de ani, ar fi inițiat, constituit și coordonat un grup infracțional organizat, pe o structură piramidală.

Gruparea ar fi alcătuită pe mai multe paliere, membrii acesteia având roluri bine definite.

Primul palier, constituit din lider și apropiații săi, s-ar fi ocupat de coordonarea activității de proxenetism în Germania, impunerea şi colectarea taxelor, cămătărie și recuperarea banilor de la datornici.

Un alt palier al grupării ar fi desfășurat, în mod efectiv, activități de proxenetism, racolare și exploatare a unor tinere, prin practicarea prostituției, în special în Germania, respectiv în orașele Oberhausen, Dortmund și Essen, dar și în Marea Britanie și Spania.

La grupul infracțional organizat, în timp, ar fi aderat alte 32 de persoane, acestea fiind bănuite de implicarea în activități de proxenetism.

În cadrul documentării activităților infracționale, în ceea ce privește implicarea membrilor grupării în activitatea de camătă și recuperarea datoriilor, inclusiv prin amenințări și acte de violență fizică, s-a stabilit că unele persoane ar fi avut rolul de a identifica persoane vulnerabile care apelează la împrumuturi, dar și de a colecta de la acestea, ca intermediari, banii acordați cu titlu de împrumut sau dobânzile aferente.

De asemenea, în cadrul grupării, s-ar fi acționat pe un alt palier al persoanelor care recuperau banii, în cazul în care datoriile nu ar fi fost plătite la timp, apelându-se în mod frecvent la alți membri pentru acţiuni de recuperare, intimidare şi ameninţare asupra datornicilor.

Membrii grupului infracțional ar fi racolat peste 40 de tinere, în special, din județul Dâmbovița, pe care le-ar fi determinat, fie prin metoda „Lover boy”, fie prin întreținerea de relații de concubinaj și căsătorie, să practice prostituția în afara țării.

În vederea identificării tuturor membrilor grupării infracționale și obținerii de mijloace de probă cu privire la activitatea infracțională desfășurată, cu sprijinul Eurojust și Europol, s-a realizat cooperare cu autoritățile judiciare din Germania și Marea Britanie și s-a reușit un schimb de date prin Europol și Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională.

La acțiunile de pe teritoriul statelor vest-europene a participat un polițist din cadrul S.C.C.O. Dâmbovița și un reprezentant al Europol.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din cadrul Poliției Române.

La activități au participat și polițiști de la structurile de combatere a criminalități organizate Ploiești, Pitești și Buzău, luptători ai Serviciul pentru Acțiuni Speciale Dâmbovița și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița și ai Grupării de Jandarmi Mobile Ploiești.

În cauză, cercetările sunt continuate de către polițiștii din cadrul S.C.C.O. Dâmbovița, împreună cu procurorul de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. – B.T. Dâmbovița, pentru stabilirea întregii situații de fapt și dispunerea măsurilor legale care se impun.