MESAJUL ÎNALTPREASFINȚITULUI PĂRINTE ARHIEPISCOP ȘI MITROPOLIT NIFON, CU OCAZIA DESCHIDERII NOULUI AN ȘCOLAR 2020-2021

Cu bucurie și speranță, deschidem noul an școlar, chiar dacă în condiții speciale, din cauza restricțiilor impuse de pandemia cu noul coronavirus.
Cu toții suntem preocupați să oferim copiilor noștri cele mai bune condiții pentru desfășurarea activității educaționale în acest nou an școlar. Pentru noi toți, educația reprezintă o prioritate evidentă, iar Biserica noastră strămoșească desfășoară o intensă și susținută activitate în acest sens.
Dacă în trecut școlile funcționau în pridvorul bisericilor și mânăstirilor noastre, astăzi, Ortodoxia românească contribuie la sprijinirea activității educaționale prin susținerea elevilor defavorizați, prin oferirea de rechizite școlare, îmbrăcăminte și încălțăminte, construirea de case pentru familiile fără adăpost sau fără condiții minime de viață decentă, organizând meditații gratuite la diferite materii și multe alte astfel de inițiative filantropice și educaționale, cu ajutorul credincioșilor, prin contribuția unor sponsori și în colaborare cu autoritățile locale competente.
Arhiepiscopia Târgoviștei s-a implicat, intens, dinamic și necesar în susținerea învățământului și în varianta sa on-line, în condițiile speciale de pandemie, prin oferirea de tablete cu internet gratuit unor elevi din clasele terminale, proveniți din familii defavorizate, dar cu situație excepțională la învățătură, precum și a unor auxiliare didactice pentru susținerea activității profesorilor de Religie sau de discipline școlare conexe.
De asemenea, în fiecare an, premiem elevii care obțin rezultate excepționale la concursurile și olimpiadele școlare, oferim burse celor care fac performanță sau celor aflați în nevoie și tipărim volume, pentru a-i susține pe tineri în cunoașterea și aprofundarea valorilor noastre creștine și românești.
Amintesc aceasta pentru a impulsiona și pe alții, oameni și instituții, de a imita aceste exemple și de a colabora pentru mai binele copiilor noștri.
Biserica împreună cu Familia și cu Școala sunt instituții fundamentale ale neamului nostru, cu un rol important în aprofundarea moștenirii creștine a continentului nostru european și în aprofundarea viitoare a culturii și a civilizației noastre.
Cer tuturor factorilor decizionali să sprijine educația, copiii și familiile lor pentru optima desfășurare a cursurilor!
Rog pe părinți și pe copii să manifeste o deosebită grijă, în aceste condiții restrictive, pentru susținerea eforturilor de limitare și eradicare a pandemiei cu care încă ne confruntăm, asigurându-vă pe toți de sprijinul, aprecierea și binecuvântarea mea!
Fie ca Bunul Dumnezeu să ne dăruiască o cât mai rapidă întoarcere la normalitate și tuturor să ne împărtășească din belșug ajutorul și iubirea Sa milostivă!

† N I F O N,

ARHIEPISCOP ŞI MITROPOLIT