MINISTRUL MEDIULUI A SEMNAT CONTRACTUL DE FINANȚARE PENTRU PROIECTUL „Echipamente de monitorizare și control pentru Garda Națională de Mediu”, finanțat din PNRR

Proiectul aferent Investiției 3 – Dezvoltarea capacităților instituționale de monitorizare publică și control pentru gestionarea deșeurilor și prevenirea poluării din cadrul Componentei 3 – Managementul deșeurilor din PNRR, contribuie la îndeplinirea Reformei 1. Îmbunătățirea guvernanței în domeniul gestionării deșeurilor în vederea accelerării tranziției către economia circulară.

Proiectul, cu o valoare totală de 13 milioane de euro (fără TVA), are în vedere dotarea cu noi echipamente, până la finele anului 2024, a celor 43 de Comisariate județene ale Gărzii de Mediu. Aceste echipamente vor fi folosite pentru activități de monitorizare și control al gestionării deșeurilor pentru a se asigura creșterea gradului de trasabilitate a deșeurilor, o vizibilitate sporită în traseul real al transporturilor de deșeuri și, implicit, reducerea cantităților de deșeuri transportate ilegal”, a declarat ministrul Barna TÁNCZOS.

Astfel, prin acest proiect se vor achiziționa următoarele echipamente:

– 1 sistem integrat TIC care va deservi cele 43 de comisariate;

– 8 sisteme de scanare a camioanelor;

– 271 de camere video de bord;

– 16 vehicule aeriene fără pilot

– 8 vehicule utilitare echipate cu comunicații radio pentru transportul echipamentelor de monitorizare;

– 709 camere video purtate pe corp.

Implementarea acestui proiect va conduce la creșterea numărului de controale efectuate de comisarii Gărzii de Mediu, dar și a a eficienței și a calității acestor acțiuni. Una din țintele propuse prin proiect este ca, până la finele lui 2025, să fie efectuate primele 400 de misiuni de monitorizare și control cu echipamentele achiziționale.