În perioada 3 – 9 octombrie a.c., echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa au acționat la 65 evenimente: 9 incendii la gospodăriile populaţiei (locuinţe, anexe gospodăreşti, mijloace auto etc.), 14 incendii de vegetație, 11 acțiuni la accidente rutiere, 17 acțiuni de asistență persoane aflate în dificultate și 14 acţiuni la alte situaţii de urgenţă (deblocări de ușă, salvări animale, asigurare zonă etc.). De asemenea, echipajele SMURD au fost solicitate şi au intervenit la 190 cazuri medicale.
Totodată, echipajele din cadrul subunităților de intervenție au executat 74 misiuni de recunoaștere și informare preventivă în localități din raioanele de intervenție, 1 exercițiu cu forțe în teren pentru antrenamentul personalului operativ, precum și 33 acțiuni de verificare la secțiile de ATI ale unităților spitalicești de pe raza județului Dâmbovița.
O situație complexă a avut loc în data de 7 octombrie, în jurul orei 17:52, când echipajele specializate au intervenit în cazul unui grav accident rutier produs pe DN 7 între un autotren si un microbuz în comuna Tărtășești, sat Bâldana.
Pentru gestionarea misiunii de răspuns, au fost mobilizate echipaje de pompieri de la Detașamentul Titu și Detașamentul Târgoviște cu trei autospeciale de intervenție dintre care una de stingere cu apă și spumă și două de descarcerare și trei ambulante SMURD, iar de la SAJ Dâmbovița trei echipaje medicale. Pentru optimizarea misiunilor de ajutor medical, la locul accidentului a aterizat și elicopterul SMURD.
Au fost identificate 8 victime, 7 din microbuz și una din autotren, pentru care au fost desfășurate operațiuni de evaluare medicală și acordare a primului ajutor de către echipajele prezente la locul accidentului. În urma impactului, din nefericire, două persoane din microbuz au decedat.
O persoană aflată în stare gravă a fost preluată de elicopterul SMURD și transportată la un spital din București. Celelalte 5 victime, conștiente și care prezentau diferite traumatisme, au fost preluate de către echipaje SMURD și SAJ și transportate la Unitatea Primiri Urgențe din Târgoviște.
Pompierii au asigurat și măsurile de prevenire a incendiilor având în vedere scurgerile de lichide combustibile ca urmare a impactului celor două autovehicule. Traficul a fost blocat pe întreaga perioadă a operațiunilor de intervenție.
Se observă o creștere a incendiilor de vedetație uscată. Pentru evitarea producerii unor incenii majore care pot afecta locuințele și gospodăriile cetățenilor, fondul forestier și pentru a nu deveni victime ale incendiilor este necesară respectarea unor reguli simple, însă foarte importante:
-
Utilizarea focului deschis pe timp de vânt este interzisă;
-
Utilizarea focului deschis numai în condiţii și la distanţe de siguranţă care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi;
-
Asiguraţi la locul arderii mijloace de stingere: un stingător sau o găleată cu apă;
-
Supravegheaţi în permanenţă copiii pentru a preveni jocul acestora cu focul;
-
Nu aruncaţi resturi de ţigări la întâmplare. Acestea pot aprinde vegataţia uscată sau alte materiale combustibile;
-
Dacă întâlniţi focuri lăsate de alţii, stingeţi-le, dar fără a vă pune viața în pericol;
-
Anunţaţi imediat orice incendiu pe care îl observaţi la 112!
Puteți intra pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență “FII pregătit” pentru consultarea ghidurilor privind modul de comportare în situații de urgență, accesând următorul link: https://fiipregatit.ro
COMPARTIMENT
INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE