Pentru că nu își permit să suporte cheltuielile pe care procesele le presupun (taxele judiciare de timbru, onorariile avocaților, experților judiciari, executorilor, etc.) mulți români fie renunță la procese, fie preferă să moară cu dreptatea în mână.
Conform statisticilor obținute de FACIAS de la Ministerului Justiției, anul trecut au fost formulate 31.561 de cereri privind ajutorul public judiciar, însă dintre acestea numai 19.164 de cereri au fost admise. Astfel, peste 10.000 de persoane care au solicitat ajutor public judiciar, deși nu aveau fondurile necesare pentru a susține un proces, aceștia nu au putut beneficia de reducerea taxei de timbru și prin urmare acțiunea lor a fost respinsă de instanță.
Situația actuală, reflectată de statistica anului trecut, arată că cel puțin o treime dintre cei care au nevoie de ajutorul public judiciar nu beneficiază de el, iar unul dintre obstacole este de ordin legislativ. Actul normativ nu a mai fost actualizat de la publicare, iar valorile de referință sunt cele din anul 2008. Situația economică a suferit numeroase schimbări de atunci, fiind necesară armonizarea dispozițiilor legale cu realitățile cotidiene. În practică, pragurile stabilite pentru acordarea ajutorului public judiciar au fost făcute folosind salariul minim brut de la acea dată, care în prezent este semnificativ mai mare.
FACIAS a solicitat ridicarea pragurilor pana la care se acorda ajutorul public judiciar pentru ca mai mulți cetățeni cu venituri materiale reduse să poată apela la justiție.
Biroul de Presă FACIAS