NENEA IANCU ȘI TÂRGOVIȘTEA! 172 DE ANI DE LA NAȘTEREA MARELUI DRAMATURG ION LUCA CARAGIALE

Autor, Catrinel Lăzărescu Tănase (Turnul Cetății)

Este cunoscut faptul că în urbea noastră, decenii întregi, a circulat legenda potrivit căreia Târgoviștea ar fi fost teatrul de desfășurare a celebrei „Scrisori pierdute”, că de aici și-a cules marele dramaturg câteva din trăsăturile personajelor principale și faptul că în „Grădina Curcubeu”, situată pe strada cu același nume, azi Dițescu Stan, ar fi avut loc prima reprezentație. Pe Nenea Iancu îl lega de Târgoviște vechea prietenie cu scriitorul Ioan Alexandru Brătescu-Voinești, împreună cu care participa uneori la o partidă de vânătoare.

Caragiale la vânătoare, fotografie din arhiva Catrinel Lăzărescu Tănase.

O dovadă a acestei prietenii este și faptul că atunci când opoziția i-a atacat pe membrii Partidului Conservator Democrat întruniți la recepția care a avut loc în grădina restaurantului lui Iorgu Lăzărescu, Caragiale a trimis disperat pe un mic cartonaș un mesaj către prietenul său rugându-l să intervină: „Iancule, săi că ne omoară hoții!”, fapt relatat după mulți ani în urmă de către Lulu (Alexandru Brătescu-Voinești, fiul acestuia), într-o celebră scrisoare.

Ioan Alexandru Brătescu-Voinești la pescuit

Și faptul că s-a născut în comuna Haimanale, azi I. L. Caragiale, era o dovadă a atașamentului față de Târgoviște. Aceasta a fost călcată de către marele dramaturg în două rânduri, și anume: în anul 1908 și în 1909, cu prilejul campaniei electorale a lui Take Ionescu, prilej cu care a ținut un discurs celebru. 

Continuarea acestui articol este disponibilă pe site-ul Turnul Cetății.