Istoria fostei capitalei medievale a Țării Românești, Târgoviște se îmbogățește zilele acestea cu noi date importante, grație cercetărilor arheologice care se desfășoară la Biserica Romano-Catolică „Sf. Francisc de Assisi”. Săpăturile desfășurate până în prezent au condus la dezvelirea a o parte din fundațiile bisericii vechi a franciscanilor, datată la începutul secolului al XVI-lea.
Vechea biserică, așa cum ni se arată și într-un plan publicat de regretatul arheolog Gheorghe Cantacuzino, se afla jumătate sub actula biserică și cealaltă jumătate în exteriorul lăcașului.
Cercetările se desfășoară la inițiativa preotului paroh Ioan Solomon care are în plan restaurarea bisericii actuale, monument istoric. Șantierul arheologic este coordonat de prof. Dr. Habilitat Sergiu Musteață, de la Universitatea “Valahia” din Târgoviște în cadrul unei colaborări cu Complexul Național Muzeal “Curtea Domnească” Târgoviște și cu Muzeul Carpaților Răsăriteni .
Printre descoperirile făcute se află Piatra tombală a Sofiei Starzawska, din anul 1647, dispărută la începutul secolului al XX-lea și redescoperită acum, în săpătură.
Șantierul acesta este o bună ocazie pentru studenții universității Valahia, specializarea istorie, să participle la săpăturile arheologice. Vlad Georgescu, student în anul I este decis acum să aleagă o carieră de arheolog.
Foarte important în buna desfășurare a cercetărilor este aportul profesorului Alexandru Popa, cercetător la Muzeul Carapaților Răsăriteni și totodată profesor la Universitatea din Regensburg. Prin utilizarea georadarului pot fi depistate structurile îngropate.
PROF. UNIV. DR. HABIL. ALEXANDRU POPA, CERCETĂTOR ȘTIINȚIFIC LA MUZEUL CARPAȚILOR RĂSĂRITENI DIN SFÂNTU GHEORGHE
Cercetările arheologice de la biserica Sfântul Francisc de Assisi vor scrie noi pagini în istoria catolicismului de la Sud de Carpați. Datele sunt esențiale și pentru istoria orașului Târgoviște, întrucât zona catolică din actualul cartier Suseni constituie principalul pol de putere din care s-a dezvoltat orașul, acest lucru datorându-se și prezenței aici a coloniștilor germani.
Cercetările se bucură de atenția comunității și a unor voluntari care și-au adus contribuția participând la aceste săpături. Prima etapă se va încheia în perioada următoare.