„O UNIUNE, O PIAȚĂ A FORȚEI DE MUNCĂ, UN SET DE NORME ECHITABILE”

În ziua de 18 februarie 2022, ofițerul național de legătură cu Autoritatea Europeană a Muncii (ELA), Ioan Cosmin Constantin, a fost prezent la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița, unde a susținut o prezentare cu privire la activitățile ELA, la acțiunile comune de control ale autorităților europene și a directivelor care trebuie transpuse în practică, anul acesta.

Având ca moto “O Uniune, o piață a forței de muncă, un set de norme echitabile”, ELA este instituția care contribuie la asigurarea faptului că normele UE privind mobilitatea forței de muncă sunt aplicate în mod eficace și echitabil în întreaga Europă. De asemenea Autoritatea Europeană a Muncii facilitează și sprijină efectuarea de controale transfrontaliere și urmărește combaterea practicilor frauduloase și a muncii nedeclarate.

Prioritatea Autorității, stabilită pentru anul 2022, o reprezintă sectorul de transport rutier, astfel că întâlnirea de vineri s-a concentrat asupra Directivei UE 2020/1057, de stabilire a unor norme specifice, cu privire la detașarea și salarizarea conducătorilor auto în sectorul transportului rutier, care trebuie transpusă pe parcursul acestui an și în practica românească.

Noua normativă face diferența între activitățile de transport: cabotaj, bilateral, non-bilateral, cu încărcătură și combinat și explică în care dintre acestea situații se poate vorbi despre detașare și cum afectează asta raporturile de muncă.

Operatorii de transport români vor avea obligaţia de a respecta prevederile naţionale din fiecare stat membru unde activează, urmând să fie controlaţi de autorităţile responsabile din statele respective. Separat, aceştia vor fi controlaţi în continuare la sediul din ţară cu privire la respectarea obligaţiilor care le revin în calitate de angajatori, potrivit legislaţiei muncii din România.

Pentru asigurarea aplicării noilor norme, în perioada următoare, se vor desfășura controale concentrate, așa cum sunt definite în Regulamentul 1149/2019 al Parlamentului și Consiliului Europei.

La ședința de informare au participat, din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița, inspectorul șef Marius Lixandru și inspectorii cu competențe de control în domeniul relațiilor de muncă, aceștia având ocazia să pună întrebări, cu privire la modificările aduse de noua normativă europeană și de modul în care aceasta va fi transpusă în practică.

Lixandru Marius

Inspector Șef