Orchestra Simfonică de Tineret „Andante” – Seară Beethoven

Miercuri, 26 octombrie 2022, începând cu orele 19:00, la Muzeul de Istorie din Târgoviște, Asociația SonoArt are deosebita plăcere de a vă invita la cel de-al doilea concert al Orchestrei Simfonice de Tineret „Andante” din cadrul proiectului Rondul de seară – stagiunea 2022.

În program veți asculta Uvertura Egmont și Concertul în Re Major pentru vioară și orchestră op. 61 de Ludwig van Beethoven.

Acest proiect reunește cei mai buni elevi, tineri muzicieni din Târgoviște și din țară pentru o experiență artistică inedită care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță în orașul Târgoviște. Orchestra Simfonică de Tineret „Andante” își continuă traiectoria în lumea muzicii de calitate, fiind un ansamblu educat în spirit profesionist.

La pupitrul dirijoral se va afla tânărul dirijor Laurențiu Bischin, născut în anul 1990 la Sibiu, oraș în care și-a început studiile muzicale la vârsta de șapte ani. A absolvit Liceul de Arte din orașul natal la clasa de pian a prof. Kálmán Emese. Ulterior, a urmat cursurile de licență ale Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca la specializarea dirijat, la clasa profesorilor Florentin Mihăescu, Ciprian Para și Kalló Ildikó și cursurile de masterat la clasa prof. Gheorghe Victor Dumănescu.

În anul 2014 a obținut o bursă de studii la Praga unde aprofundează dirijatul cu Hynec Farkač, Charles Olivieri-Munroe, Norbert Baxa, Thomas Koutnik și Jaroslav Brych.

În 2018 debutează la pupitrul orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu, orchestră cu care concertează și în stagiunile următoare, precum și în cadrul Festivalului de Operă de la Sibiu, ediția a XIX-a, iar în anul 2021 debutează ca dirijor invitat al Orchestrei Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș.

Violonistul Cosmin-Horațiu Stoica a început să studieze vioara la vârsta de 7 ani sub atenta îndrumare a profesorilor Mariana Davidescu și Mircea Constantinescu, fiind declarat şef de promoţie cu diploma de onoare, în anul 1992. A urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, clasa prof. Modest Iftinchi, pe care le-a absolvit, ca şef de promoţie, în anul 1997.

În prezent este concertmaestru al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Paul Constantinescu, iar în calitate de solist a colaborat cu numeroase orchestre, dintre care amintim Orchestra de cameră Philarmonia din București, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Mihail Jora din Bacău, Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Pitești și Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea.

Asociația SonoArt este reprezentată prin Irina Mareș, președinta asociației, Ioana-Andreea Mihai-Hrior și Ciprian-Andrei Râvnic, aceștia fiind și profesori de instrument în cadrul Liceului de Arte Bălașa Doamna” din Târgoviște.

Adresăm mulțumiri Primăriei Municipiului Târgoviște, Teatrului Tony Bulandra, Centrului Județean de Cultură Dâmbovița, Complexului Muzeal Național Curtea Domnească, Cinematografului Independența, Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești, Liceului de Arte „Bălașa Doamna”, părinților și elevilor implicați în proiect, și nu în ultimul rând, presei locale care a susținut întotdeauna acest proiect.