„PCR: POST COMMUNIST ROMANIA”, UN SCURTMETRAJ FĂCUT DE LICEENI DÂMBOVIȚENI PARTICIPĂ LA SUPER FESTIVAL

Moștenirea lăsată de Regimul Comunist, văzută prin ochii liceenilor de astăzi!

22 de elevi cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, pasionați de cinema și de arte vizuale de la diferite licee din județul Dâmbovița au lucrat împreună la realizarea unui scurtmetraj intitulat „PCR: POST COMMUNIST ROMANIA”.

Filmul a fost înscris în cadrul ediției din acest an a festivalului internațional de filme și artă făcute de adolescenți – „SUPER FESTIVAL.RO”, eveniment care a ajuns la cea de-a 9-a ediție.

Ceea ce e specific pentru Super, față de alte festivaluri, e că doar liceenii își pot proiecta filmele aici, deci e vorba de talent înnăscut, de pasiune, și nu de școli sofisticate de film sau de vreo tehnică artificială. Nu avem bugete mari sau aparate de cea mai înaltă calitate, dar scurt-metrajele noastre, ale adolescenților, sunt reacții immediate la lumea în care trăim, sunt experimente de viață, în care alți tineri se pot regăsi. Festivalul încurajază tinerii care au făcut deja film, dar și pe cei care vor să înceapă acum, prin multe ateliere și cursuri.” -explică promotorii acestui Festival.

Tema aleasă de echipa Super Dâmbovița 2021 a pornit de la realități din județul nostru  care ilustrează  rămășițe ale comunismului: blocuri insalubre, ruine ale fostelor fabrici și uzine, diferite aspecte care ilustrează un peisaj urban gri, sumbru și apăsător, până la obiecte des întâlnite în locuințele din perioada comunistă și pe care cei 14 fotografi din film le-au surprins prin sufragerii de bloc, prin garaje, subsoluri și diferite alte locuri . Ideea i-a aparținut Alexandrei Cristina Vișan, elevă în clasa a IX-a la Liceul de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște. Ea a devenit ambasadoarea Festivalului în județul Dâmbovița și coordonatoarea echipei are a lucrat la realizarea scurtmetrajului. Cei 22 de membri s-au reunit în acest proiect pe o platformă de socializare. Nu se cunoșteau între ei, dar i-a unit pasiunea pentru film, au avut numeroase întâlniri online, și au lucrat individual sau în echipe foarte mici, până când filmul la care s-a muncit câteva luni, a fost gata pentru concurs.

Echipa Super Dâmbovița 2021 este formată din:

-Ambasador: Alexandra Vișan, elevă a Liceului de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște; 

-Fotografi: Alexandra Vișan, Adriana Ghinea -elevă a Colegiului Național „Ienăchiță Văcărescu” Târgoviște, Andi Dragomir -elevă a Liceului de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște , Antonia Tudor -elevă a Liceului de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște, Bianca Oancea – elevă a Colegiului Național „Ienăchiță Văcărescu” Târgoviște, Carina Chețan – elevă a Școlii „Diaconu Coresi” Târgoviște, Cristina Stoica – elevă a Colegiului Național „Ienăchiță Văcărescu” Târgoviște, Miruna Neguț – elevă a Liceului de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște, Roberta Călinescu – elevă a Colegiului Național „Constantin Carabella” Târgoviște, Sonia Bobe -elevă a Școlii „Diaconu Coresi” Târgoviște, Ștefan Rădoi -elev al Școlii „I. L. Caragiale” Moreni, Ștefania Ghinea – elevă a Colegiului Național „Ienăchiță Văcărescu” Târgoviște, Teodora Neculaescu – elevă a Colegiului Național „Constantin Carabella” Târgoviște, Vlad Nicolae – Liceul Tehnologic „Constantin Brâncoveanu” Târgoviște ;

-Design afiș – Miruna Neguț;

-Montaj-Denis Ciobanu, elev al Colegiului Național „Ienăchiță Văcărescu” Târgoviște  ;

-Coloana sonoră – Antonia Tudor, Ștefan Rădoi, Teodora Neculaescu

Din păcate, ediția din acest an a Festivalului nu se bucură de finanțare din partea Ministerului Culturii, astfel că orice sprijin acordat organizatorilor este binevenit.

Suntem hotărâți ca „Super9” să se întâmple, dar avem nevoie de ajutorul tău. Dacă apreciați proiectul și modul cum reușește să suplinească nevoia adolescenților de a avea acces la educație artistică și de a se exprima creativ, aducând laolaltă liceeni din toată țara, atunci te invităm să donezi pentru ediția a 9-a „Super”.– au precizat organizatorii.

Toate detaliile sunt disponibile pe site-ul superfestival.ro