Misiuni ale pompierilor dâmbovițeni în perioada 22 – 28.08.2022
În perioada 22 – 28 august a.c., echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa au acționat la 94 evenimente: 7 incendii la gospodăriile populaţiei (locuinţe, anexe gospodăreşti, mijloace auto etc.), 4 incendii de vegetație uscată, 7 acţiuni la accidente rutiere, 16 acţiuni pentru asistența persoanelor aflate în dificultate, 23 misiuni pentru evacuarea apei din gospodăriile cetățenilor şi 37 acţiuni la alte situaţii de urgenţă (degajări de copaci, salvări de animale, îndepărtare elemente instabile de construcție etc.). De asemenea, echipajele SMURD au fost solicitate şi au intervenit la 219 cazuri medicale.
Totodată, echipajele din cadrul subunităților de intervenție au executat 69 misiuni de recunoaștere și informare preventivă în localități din raioanele de intervenție, 3 exerciții cu forțe în teren pentru antrenamentul personalului operativ, precum și 33 acțiuni de verificare la secțiile de ATI ale unităților spitalicești de pe raza județului Dâmbovița.
Pompierii dâmbovițeni au desfășurat misiuni de sprijin în tabăra mobilă instalată la Rădăuți, unde au acționat în sistem integrat alături de autoritățile locale, societatea civilă și mediul privat pentru a veni în sprijinul persoanelor care vin din zona de conflict și au nevoie de ajutor.
În toată această perioadă au fost emise mai multe mesaje de atenționare și avertizare meteorologică de tip cod galben și cod portocaliu. Cele mai grave situații produse ca urmare a manifestării fenomenelor meteorlogice periculoase, au fost înregistrate în data de 23 august, când s-a intervenit în 14 localități pentru evacuarea apei din gospodării, degajarea copacilor doborâți de vânt, a unor elemente de acoperiș instabile, precum și a unor stâlpi de curent căzuti pe carosabil.
Important de menționat este că în urma manifestării codurilor de vreme rea, nu au fost înregistrate pierderi de vieți omenești.
Revenim cu câteva recomandări pentru cetățeni pentru a ști cum să se comporte în cazul manifestării fenomenelor meteorologice periculoase:
✅ curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.
✅ în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu traversați râurile prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora.
✅ evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
✅ sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
✅ închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.
✅ evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.
Puteți intra pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență “FII pregătit” pentru consultarea ghidurilor aflate la rubrica Fenomene Meteo Extreme, accesând următorul link de mai jos: https://fiipregatit.ro
COMPARTIMENT
INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE