PESTE 3000 DE COPII AȘTEAPTĂ ASTĂZI SĂ SPUNĂ MAMA ȘI TATA! ANDPDCA LANSEAZĂ UN CHESTIONAR PRIVIND ADOPȚIA!

COMUNICAT

LA MULȚI ANI TUTUROR COPIILOR!

București, 1 IUNIE 2020. Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) urează tuturor copiilor LA MULȚI ANI, bucurii și zâmbete!

1 și 2 iunie sunt zile dedicate copiilor și ele consfințesc la nivel internațional și național importanța protecției și promovării drepturilor copiilor. 1 iunie marchează Ziua Internațională a Copilului, iar data de 2 iunie marchează Ziua Națională a Adopției, prin intermediul căreia semnalăm importanța crucială pe care mecanismul adopției o are în a oferi șansa unor mii de copii să-și găsească o familie și să descopere șansa de a fi ”acasă”.

În România trăiesc 3.645.267[1] copii sub 18 ani, dintre care 52.783 se află în sistemul de protecție specială a copilului, adică:

·       un număr de 15.572 copii (30.90%) beneficiau, la 31 decembrie 2019, de măsură de protecție specială în servicii de tip rezidențial, din care:

o   12.371 copii se aflau în servicii de tip rezidențial publice,

o   3.201 copii se aflau în servicii de tip rezidențial private.

·       un număr de 34.829 copii (69.10%) beneficiau de măsură de protecție specială în servicii de tip familial, din care:

o   18.043 copii se aflau la asistenți maternali,

o   12.260 copii se aflau la rude până la gradul IV inclusiv,

o   4.526 copii se aflau la alte familii sau persoane.

În ceea ace privește adopția, din totalul copiilor aflați în sistemul de protecție, la 31 decembrie 2019, 3.274 erau declarați adoptabili prin sentință judecătorească. În plus, până la finele anului 2019 au fost adoptați 1.264 de copii la nivel național, iar 22 au fost adoptați la nivel internațional de cetățeni români.

Din totalul copiilor declarați adoptabili, 2.747 se află în grija asistenților maternali, 156 de copii se află la alți membrii ai familiei, 11 la rude de gradul al-IV-lea, 5 copii se află în grija tutorilor, iar 355 de copii se află în diferite servicii de tip rezidențial.

În decembrie 2019 existau un număr de 2.369 familii adoptatoare atestate pentru adopție la nivel național și 60 de adoptatori/familii adoptatoare la nivel internațional.

Ne dorim să găsim cele mai bune soluții pentru ca fiecare copil să-și găsească drumul către o familie. Suntem conștienți că procesul în sine de adopție poate și trebuie să fie simplificat, îmbunătățit și promovat mult mai mult în rândul oamenilor și pentru aceasta au fost aduse o serie de amendamente cadrului legal în materie. Șansa de a adopta un copil trebuie și poate să fie înțeleasă dincolo de o alternativă la absența propriilor copii, iar asistența maternală și serviciile rezidențiale trebuie să fie o alternativă tranzitorie. Aceasta este direcția spre care este just să ne îndreptăm ca sistem și ca societate”, declară Mădălina Turza, președinte ANDPDCA.

CÂT LOC AI ÎN INIMA TA?

3.274 de copii așteaptă astăzi să spună ”mama” și ”tata”. Ne dorim să știm dacă tu poți să le dai un răspuns    CHESTIONAR

ANDPDCA lansează astăzi un chestionar exploratoriu despre problematica adopției. Vă invităm să ne ajutați cu răspunsurile dumneavoastră: https://forms.gle/hAZK64h1XtSpkFyZ9

Adopția este un pas existențial, care poate schimba deopotrivă viața unui copil, dar și a unei familii. Pentru aceasta, dincolo de considerentele emoționale, informațiile trebuie să fie corecte, simple și să depășim împreună stereotipurile, prejudecățile și stigma.

Din acest motiv, avem nevoie să înțelegem cum percepeți voi ideea de a face loc unui copil în căminul vostru, ce vă motivează, ce vă produce îndoieli, cât de mult știți despre felul în care decurge procesul de adopție și ce considerați că ar putea fi îmbunătățit.

Cum putem face împreună, ca cei 3.274 de copii să își poată găsi o familie.

Persoană de contact:

Mădălina Turza

Telefon: 0737545955

Email: madalina.turza@mmuncii.gov.ro

 

[1] Sursa: Institutul Național de Statistică (Populația rezidentă la 01 ianuarie 2019)

Google Forms
Having trouble viewing or submitting this form?
FILL OUT IN GOOGLE FORMS
Vă rugăm să ne sprijiniți cu răspunsurile dumneavoastră!
Fiecare răspuns ne ajută să înțelegem mai bine cum putem face ca mii de copii din sistemul de protecție să-și poată găsi o familie.
VĂ MULȚUMIM!
CÂT LOC AI ÎN INIMA TA?

3.274 de copii așteaptă astăzi să spună ”mama” și ”tata”. Ne dorim să știm dacă tu poți să le dai un răspuns.

Adopția este un pas existențial, care poate schimba deopotrivă viața unui copil, dar și a unei familii. Pentru aceasta, dincolo de considerentele emoționale, informațiile trebuie să fie corecte, simple și să depășim împreună stereotipurile, prejudecățile și stigma.

Din acest motiv, avem nevoie să înțelegem cum percepeți voi ideea de a face loc unui copil în căminul vostru, ce vă motivează, ce vă produce îndoieli, cât de mult știți despre felul în care decurge procesul de adopție și ce considerați că ar putea fi îmbunătățit.

Cum putem face împreună, ca cei 3.274 de copii să își poată găsi o famile.

Mai multe informații despre adopție puteți găsi pe wesite-ul ANDPDCA: http://andpdca.gov.ro/w/adoptie/

Prenume

Vârsta

Sex *
Locuiesc în zona *
În ce județ/sector locuiți? *

Studii *
Stare civilă *
Profesie/Ocupație *

Venit lunar aproxmativ *
Aveți copii? *
Cunoașteți pe cineva care a adoptat un copil? *
V-ați gândit vreodată la posibilitatea de a adopta un copil? *
Care credeți că ar putea fi motivul/motivele pentru care ați adopta un copil? *

Care credeți că ar putea fi motivele pentru care nu ați adopta un copil? *

Care credeți că ar fi părerea familiei (extinse) dacă ați adopta un copil? *
Care credeți că este cel mai mare obstacol în decizia de a adopta un copil? *

Ce i-ați spune unui prieten care se gândește să adopte un copil? *
Aveți informații despre ce presupune procesul de adopție? *
Ați dori să aflați mai multe informații? *
Aveți sugestii sau propuneri despre procesul de adopție?

Ionuț împlinește astăzi, 1 iunie 2020, 7 ani și își va serba ziua de naștere alături de alți 5 copii din Căsuța de tip familial Crinul Alb. El vrea să devină pompier și ”musafir”. Nu este încă foarte hotărât. Vreți să-i transmitem un mesaj de ziua lui?

Never submit passwords through Google Forms.
Create your own Google Form

 

Conform prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE, informațiile referitoare la datele cu caracter personal cuprinse în acest mesaj sunt confidențiale. Acestea sunt destinate exclusiv persoanei/persoanelor menționate ca destinatar/destinatari și altor persoane autorizate să-l primească. Dacă ați primit acest mesaj în mod eronat, vă adresăm rugămintea de a returna mesajul primit, expeditorului.

MMJS-GDPR-Reg-UE-2016-679