Peste 6.800 de pașapoarte electronice, emise de SPCP Dâmbovița în ultimele trei luni

COMUNICAT DE PRESĂ

În perioada sezonului estival (lunile iunie, iulie și august), lucrătorii din cadrul Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte Dâmbovița au eliberat 7.903 pașapoarte, din care 6.888 pașapoarte electronice și 1015 pașapoarte temporare.

Potrivit SPCP Dâmbovița, din totalul pașapoartelor temporare eliberate, doar 144 au fost emise în regim de urgență, acest lucru însemnând că 871 de persoane au optat pentru un pașaport temporar cu valabilitate de un an, pentru care au achitat taxa de 98 de lei, deși pașaportul electronic este mult mai avantajos din punct de vedere financiar. Costul unui pașaport electronic cu valabilitate de 3 ani este de 234 de lei, cel cu valabilitate de 5 sau 10 ani costă 258 de lei.

Pe lângă raportul preț – termen de valabilitate, Direcția Generală de Pașapoarte și S.P.C.P Dâmbovița informează faptul că, în comparație cu pașaportul temporar, pașaportul electronic prezintă mai multe avantaje, după cum urmează:

  1. Timpul mediu de ridicare a pașaportului electronic este de până la 5 zile lucrătoare, cu posibilitatea verificării statusului procesării cererii pe site-ul https://hub.mai.gov.ro, în timp ce un pașaport temporar poate fi eliberat în 10 zile lucrătoare, cu excepția situațiilor urgente, temeinic justificate.

  2. Pașaportul electronic facilitează trecerile prin punctele de frontieră aeroportuare prin folosirea porților electronice și oferă un grad sporit de siguranță la nivel mondial prin elementele de siguranță utilizate în confecționarea lui.

  3. Spre deosebire de pașaportul temporar, care are valabilitate de numai un an, pașaportul electronic are valabilitate de 3/ 5/ 10 ani (în funcție de vârsta solicitantului).

  4. Pașaportul simplu electronic este acceptat de toate statele lumii, în timp ce pașaportul temporar nu este acceptat în Mexic, Qatar, Emiratele Arabe Unite.

  5. Pașaportul electronic se poate ridica de la orice Serviciu Public Comunitar de Pașapoarte din țară, orice misiune sau oficiu consular din străinătate.

Dâmbovițenii pot obține detalii privitoare la eliberarea pașapoartelor accesând site-ul Instituției Prefectului – Județul Dâmbovița: https://db.prefectura.mai.gov.ro/pasapoarte/

Cancelaria Prefectului

Instituția Prefectului – Județul Dâmbovița