POMPIERII DÂMBOVIȚENI, ZECI DE INTERVENȚII ÎN CÂTEVA ZILE

BULETIN INFORMATIV

Misiuni ale pompierilor dâmbovițeni în perioada 11 – 17.07.2022

În perioada 11 – 17 iulie a.c., echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa au acționat la 55 evenimente: 8 incendii la gospodăriile populaţiei (locuinţe, anexe gospodăreşti, mijloace auto etc.), 17 incendii de vegetație uscată, 9 acţiuni la accidente rutiere, 9 acţiuni pentru asistența persoanelor şi 12 acţiuni la alte situaţii de urgenţă (deblocări de persoane, salvări animale, degajări de copaci etc.). De asemenea, echipajele SMURD au fost solicitate şi au intervenit la 243 cazuri medicale.

Totodată, echipajele din cadrul subunităților de intervenție au executat 21 misiuni de recunoaștere, 5 activități de pregătire a personalului de intervenție, 34 acțiuni de informare în localitățile din raioanele de intervenție pentru prevenirea incendiilor de vegetație uscată, precum și 25 acțiuni de verificare la secțiile de ATI ale unităților spitalicești de pe raza județului Dâmbovița.

Se observă o creștere a incendiilor de vedetație uscată. Acțiunile iresponsabile de incendiere a vegetației uscate, la care recurg din ce în ce mai mulți cetățeni, pot genera blocaje grave în activitățile desfășurate de forțele de intervenție pentru salvarea vieții. Pompierii sunt suprasolicitați pentru că, în ultima perioadă, trebuie să fie prezenți în mai multe locuri în același timp.

Pentru evitarea producerii unor incenii majore care pot afecta locuințele și gospodăriile cetățenilor, fondul forestier și pentru a nu deveni victime ale incendiilor este necesară respectarea unor reguli simple, însă foarte importante:

  • Utilizarea focului deschis în perioadele caniculare și pe timp de vânt este interzisă;
  • Utilizarea focului deschis numai în condiţii și la distanţe de siguranţă care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi;
  • Asiguraţi la locul arderii mijloace de stingere: un stingător sau o găleată cu apă;
  • Supravegheaţi în permanenţă copiii pentru a preveni jocul acestora cu focul;
  • Nu aruncaţi resturi de ţigări la întâmplare. Acestea pot aprinde vegataţia uscată sau alte materiale combustibile;
  • Dacă întâlniţi focuri lăsate de alţii, stingeţi-le, dar fără a vă pune viața în pericol;
  • Anunţaţi imediat orice incendiu pe care îl observaţi la 112!

Atenție! Nerespectarea normelor de prevenire și stingere a incendiilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1000 la 2500 lei, H.G. nr. 537/2007, pentru efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți.

De asemenea, în conformitate prevederile Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 la 1000 de lei, neanunţarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgenţă, a primarului sau a poliţiei de către persoana care observă un incendiu şi, după caz, neluarea măsurilor, după posibilităţile sale, pentru limitarea şi stingerea acestuia”, precum și cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei „inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora”.

Nu uitați! Doar printr – un comportament preventiv, vă protejaţi viaţa şi bunurile materiale!

 

COMPARTIMENT INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE ISU DÂMBOVIȚA!