PROBLEME CU APA ÎN ORAȘUL GĂEȘTI! IATĂ CE SPUNE COMPANIA DE APĂ TÂRGOVIȘTE DÂMBOVIȚA

Informare

În atenția clienților CATD din orașul Găești

01.07.2024

Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița (CATD) dorește să informeze publicul cu privire la situația actuală a furnizării apei potabile în orașul Găești.

Suntem conștienți că, în prezent, volumul de apă potabilă furnizată de Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița nu acoperă cererea. În ultimele săptămâni, am constatat o creștere a consumului, acesta fiind mai mult decât dublul valorilor normale sau al celor înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut. Această situație este consecința secetei pronunțate, care face ca apa furnizată pentru consum casnic să fie utilizată și în alte scopuri (udat gazon, agricultură, industrie etc.). Sursele de apă ale cetățenilor se diminuează sau au secat, ceea ce accentuează necesitatea disponibilității apei.

Vă aducem la cunoștință că în data de 28.06.2024 a existat o avarie majoră la conducta de aducțiune apă potabilă în zona în care se efectuau lucrări de construcții în cadrul unui proiect al Primăriei Găești. Această avarie a afectat programul de continuitate a furnizării apei potabile. Avaria a fost remediată cu celeritate, toate pompele din fronturile de captare funcționează și suntem în procedură de aducere a rețelelor la parametrii de funcționare normali.

Sâmbătă, 29.06.2024, pe fondul consumului excesiv de apă potabilă, în special din zona de case, chiar și în condițiile de furnizare la capacitate maximă, CATD nu a putut furniza întreaga cantitate de apă solicitată de consumatori, fapt ce a condus la imposibilitatea alimentării cu apă a etajelor superioare din zona blocurilor, presiunea fiind redusă față de normal.

CATD operează și întreține infrastructura preluată de la UAT Găești, infrastructură pe care CATD a completat-o cu încă 5 foraje efectuate din fonduri europene. Cu toate acestea, la momentul de față, volumul de apă livrat este insuficient în condițiile actuale de secetă accentuată și consum excesiv.

Menționăm că apa extrasă din sursele frontului de captare Găești – Parc necesită tratare specială pentru furnizare în condiții de calitate. Stația de tratare actuală necesită suplimentarea capacității de filtrare, lucru pe care compania îl are în programul de investiții și așteaptă o aprobare de autorizație de construire de la Primăria Găești, aceasta fiind blocată de câteva luni.

În ceea ce privește preluarea în operare a rețelei de apă potabilă de pe strada Republicii, cartier Arsuri, vă informăm că CATD dorește furnizarea de servicii în acea zonă și s-a implicat în proiectarea și execuția automatizării. La acest moment există unele probleme de execuție care fac imposibilă funcționarea în condiții normale a rețelei, în special pe timp de iarnă, aceasta fiind realizată la o adâncime mică, cu mult peste limita de îngheț. CATD nu poate prelua o infrastructură care prezintă deficiențe și nu este în standardele specifice de operare.

În ceea ce privește momentul de față, având în vedere faptul că solicitarea de consum este mai mare decât capacitatea fizică maximă de extracție și tratare, vom continua în orașul Găești cu programul de livrare a apei cu presiune redusă, stabilit începând cu data de 28.06.2024, în intervalele orare 10:00 – 18:00 și 23:00 – 05:00, pentru refacerea rezervei de apă în bazinele de înmagazinare. Surplusul acumulat din bazinele de înmagazinare în perioadele de presiune redusă îl vom livra în timpul zilei, împreună cu volumele extrase instant, astfel crescând calitatea serviciilor.

Având în vedere că ne confruntăm cu o reducere constantă a debitelor de apă ale forajelor, cauzată de secetă, fenomen ce nu poate fi prevenit și nici stopat, în aceste perioade orice consum exagerat poate conduce la presiune scăzută sau chiar la lipsa apei pentru o parte din consumatori. Ne cerem scuze pentru disconfortul resimțit de clienții noștri și vă asigurăm că facem toate eforturile ca furnizarea apei potabile să revină în parametrii normali!

Rugăm insistent ca până la ajungerea în parametrii normali de presiune, consumurile să fie limitate la strictul necesar de uz casnic, evitând cu desăvârșire udarea spațiilor verzi sau folosirea în agricultură!

Apel la utilizare responsabilă 21.06.2024 (https://catd.ro/poze/pdfs/Apel_utilizare_responsabila21062024.pdf)

CONDUCEREA COMPANIEI DE APĂ TÂRGOVIȘTE-DÂMBOVIȚA S.A.