PROGRAM GRATUIT DE TESTARE A HEPATITELOR, LANSAT ÎN JUDEȚUL DÂMBOVIȚA

Cel mai amplu program de screening pentru depistarea hepatitelor virale continuă, județul Dâmbovița fiind cel de-al treilea județ în care se va derula Campania de testare prin cabinetele de medicină de familie afiliate în proiect.

 

Lansarea campaniei de testare în județul Dâmbovița a fost găzduită de Consiliului Județean Dâmbovița, autoritățile publice locale înțelegând importanța și unicitatea acestei acțiuni, oferind sprijinul lor în activitățile de sănătate publică destinate locuitorilor județului.

 

Profesor Dr. Liliana Gheorghe – managerul Proiectului LIVE(RO)2-SUD, medic primar gastroenterologie Institutul Clinic Fundeni, a explicat importanța acestui proiect în contextul în care România se află printre țările europene cu cele mai mari rate de prevalență ale hepatitelor virale, ceea ce face necesară continuarea eforturilor de prevenție, screening și tratament asumate în 2019 prin Planul Cadru Național de Control al Hepatitelor Virale. Majoritatea persoanelor infectate nu sunt cunoscute și, ca urmare, nu sunt diagnosticate și tratate, răspândind infecția și ajungând în îngrijire medicală în stadii avansate de boală, atunci când dezvoltă ciroză sau cancer hepatic. Recunoscând importanța acestei probleme în România, Comisia Europeană a decis finanțarea unui amplu program de screening, identificare și acces la servicii medicale adecvate și de înaltă calitate pentru persoanele cu afecțiuni hepatice rezultate infectării cu virusurile hepatitice B și C, program adresat în special categoriilor vulnerabile si persoanelor din mediul rural, cu acces limitat la serviciile medicale curente.”

Dinamizarea bătăliei cu hepatitele virale în România a debutat cu pași uriași în vara anului 2021 prin intermediul Programelor regionale de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și CLIVE(RO)2 SUD și LIVE(RO) 2 EST- susținute din fonduri europene, ce vor acoperi până la finalul anului 2023 două treimi din suprafața României, aducând la lumină pacienții necunoscuți cu infecții virale hepatitice și integrându-i în cascada de îngrijiri specifice: diagnostic-tratament-vindecare. Consider că anul 2022 reprezintă un an decisiv, în care România își poate dovedi performanța și poate intra în plutonul țărilor aliniate strategiei OMS, de eliminare a hepatiteilor virale ca amenințare pentru sănătatea publică până în 2030.”

 

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, domnul Corneliu Ștefan a apreciat la rândul său importanța acestei campanii de testare ca parte a prevenției cancerului de ficat, precizând faptul că:  “Hepatitele, în special B și C, provoacă 80% din totalul deceselor cauzate de cancerul de ficat. Tocmai de aceea, diagnosticarea timpurie a oricărei infecții de acest tip înseamnă o șansă la viață.  Salut programul de screening populațional derulat în cadrul acestui proiect, precum și implicarea medicilor de familie din județul nostru, mai ales că, astfel, putem preveni efectele unei reale probleme de sănătate publică. Mulți dintre concetățenii noștri nu știu că sunt purtători ai acestor infecții.”

Importanța depistării precoce a fost evidențiată si de doamna dr. Liliana Drugău, medic de familie, coordonatorul județean al Proiectului LIVE(RO)2-SUD. “Am intrat în acest proiect din convingerea că voi face un lucru bun pentru comunitatea în care muncesc. Depistarea precoce  a infecției virale hepatitice salvează vieți, îmbunătățește calitatea vieții și evită stigmatul pe care uneori societatea îl pune celor infectați. Noi, medicii de familie conștientizăm cel mai bine că prevenția e cheia stării de sănătate! Colegii mei din județul Dâmbovița care au optat să se implice în acest proiect de screening, sunt devotați profesiei și conștientizează importanța acestui proiect pentru binele comunității și pentru starea sănătății  pacienților. În același timp, proiectul ne oferă oportunitatea de a colabora cu specialiștii în gastroenterologie și hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, unde funcționează unul dintre cele mai prestigioase Centre de Gastroenterologie din țară.  

Programul este implementat de către Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA și este asigurat prin efortul medicilor de familie afiliati proiectului, din cele 12 județe vizate. Prin acest program regional de prevenție, screening și diagnostic se urmărește îmbunătățirea stării de sănătate a populației și creșterea accesului la servicii medicale de calitate, în special pentru persoanele care locuiesc în mediul rural și persoanele din grupuri vulnerabile (persoane fără venituri sau cu venituri foarte mici, persoane cu dizabilități, persoane de etnie romă, persoane neasigurate etc.). Lista medicilor de familie afiliați se poate vizualiza pe site-ul ARAS, www.arasnet.ro. Identificarea medicilor de familie care s-au afiliat la proiect, dar și a persoanelor vulnerabile care trebuie îndrumate spre testare se efectuează cu ajutorul Asociației Române Anti-SIDA (ARAS). Proiectul reprezintă cea mai amplă campanie de testare a hepatitelor virale care s-a desfășurat vreodată în România, fiind cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

 

Prin proiectul LIVE(RO)-2-SUD se va realiza testarea pentru hepatite virale a cel puțin 120.000 de persoane care au domiciliul în regiunile Sud Muntenia și Sud Vest Oltenia. În primele cinci luni ale programului de screening, în județele Argeș și Dolj au fost testate aproape 28.000 de persoane și au fost depistati 645 de pacienți infectați cu virusul B sau C. Dintre aceștia, 329 au beneficiat deja de servicii de stadializare într-unul dintre cele 3 Centre de Prevenție înființate în cadrul proiectului. Acești pacienti au beneficiat gratuit de efectuarea analizelor pentru stabilirea viremiei, de evaluarea gradului de fibroză prin investigații fibroscan și tehnici performante de ecografie.

Începând din luna ianuarie 2022, campania de testare continuă cu alte 2 județe – Dâmbovița și Olt.

Încă o noutate pe care acest program de testare o introduce în România este stocarea tuturor datelor într-o aplicație electronică dedicată, gestionată de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) – Sistemul Electronic de Evidență a Screeningului (SEES), iar analiza acestor date va reprezenta o valoroasă sursă pentru politicile de sănătate publică în domeniul eradicării hepatitelor virale.

Programul de screening este completat de decizia autorităților de a asigura accesul imediat al pacienților depistați la tratamente antivirale eficiente, cu rate de vindecare/control de 95-100%, răspunzând chemării “România fără hepatite”.