Autor, Iulia Ghercă
Lucrările care se desfășoară în Piața Revoluției din Târgoviște au atras atenția opiniei publice după ce mai mulți cetățeni s-au arătat revoltați de faptul că se taie arborii tuia cu o vechime de peste 30 de ani! Primăria municipiului Târgoviște a explicat, pe de altă parte că acei copaci nu ar mai putea fi salvați pentru că au rădăcinile prinse într-o placă de beton. Întreaga poveste o găsiți aici.
Tot din dorința, probabil, de a face lumină în acest caz, dar mai ales de a liniști spiritele, Primăria Municipiului Târgoviște a transmis redacției noastre întreg proiectul de AMENAJARE PEISAGISTICĂ realizat de firma S.C. KALANS CONCEPT S.R.L din județul Iași pentru Piața Revoluției din Târgoviște. Proiectul prezintă o abordare romantică a piațetei situată la doi pași de Primăria Târgoviște dar într-o zonă de blocuri unde, cel mai nimerit era să se găsească o soluție prin care acele blocuri să fie acoperite. De ce? Pentru că strada aceasta, care odinioară făcea legătura cu Bulevardul Regele Carol I sau Bulevardul Castanilor nu este alta decât fosta stradă Libertății a Centrului Vechi Negustoresc. O mică parte din aceasta s-a păstrat. Nicăieri în proiect nu am văzut să se țină cont de centrul istoric și de semnificația pe care această zonă a avut-o cândva pentru oraș. De ce s-a ținut cont aflăm chiar din proiect: s-a dorit un spațiu verde ușor și ieftin de întreținut și care să nu necesite intervenții și plantări anuale, de parcă nu am avea un seriviciu specializat să se ocupe de așa ceva.
Pentru amenajarea spațiului verde s-a ținut cont de câteva criterii: pentru unitatea plantației s-a ales o specie dominantă, portul coroanei sa fie ordonat, înălțime convenabilă la maturitate de cca. 7 – 12 m, să asigure o viabilitate cât mai bună, să asigure o creștere și o dezvoltare rapidă, să nu necesite o întreținere foarte costisitoare după executarea amenajării, să nu fie nevoie de intervenții si plantări anuale de material dendrologic.
Mai departe, tot din proiect aflăm că speciile dominante sunt Prunus cerasifera Nigra, denumirea lui popualră fiind corcodușul ornamental roșu, Thuja occidentalis Brabant și Miscanthus sinensis Adagio, aceasta din urmă nefiind altceva decât iarbă decorativă. Așadar, acestea sunt speciile predominante. Arbori Tuia de dimensiunea celor care au fost tăiați apar în imaginile în care ni se proiectează această piață dar nu ni se spune și peste câți ani. Proiectul ar trebui să fie gata în luna februarie 2021, prin urmare, e greu să ne imaginăm că atunci când va fi inaugurată ea va arăta ca în aceste imagini.
Proiectul de ne îmbie cu tot felul de culori, miresme, plante și forme geometrice care să ajute psihicul, vă lăsăm să vă delectați cu câteva spicuiri din lumea feerică pe care o vom vedea crescând în locul falnicilor arbori de tuia care-și trăiesc acum ultimele zile.
De-a lungul veacurilor artiştii au încercat să elaboreze o formulă pentru proiectarea acestei ordini plăcute numită compoziţie. Ei au elaborat principii universal valabile precum: secvenţierea, unitatea, echilibrul şi accentuarea, principii care au fost utilizate și pentru eleborarea acestui proiect de amenajare a Pieței Revoluției și a zonelor verzi aferente străzii Revoluției.
Vegetația folosită nu este luxuriantă, pentru a nu aglomera și mai mult spațiul, ci dimpotrivă, ajută la crearea unei senzații de relaxare prin coloritul frunzelor, dar și prin miresmele florilor.
Compoziția principală a acestei amenejari, cu care s-a asigurat aliniamentul dublu este asigurată de alternarea următoarelor specii: Prunus cerasifera Nigra, Thuja occidentalis Brabant și Miscanthus sinensis Adagio. Prin asocierea speciilor arboricole de talie mare și mijlocie(Prunus cerasifera Nigra și Thuja occidentalis Brabant) cu o specie de iarbă decorativă (Miscanthus sinensis Adagio) s-a asigurat o separare foarte eficientă datorită înălţimii graduate. În același timp, aliniamentul accentuează zona de acces pietonal.
Statura piramidală a exemplarelor de Thuja occidentalis atenează senzația de înălțime, arata mai natural, în asociere cu specii pitice, cu multe frunze la sol.
La asocierea florilor și a arbuștilor ornamentali în aceste grupuri s-a ținut cont și de influența psihică a formei coroanei asupra trecătorilor. Astfel, s-a dorit ca grupurile compacte de arbori și arbusti să imprime ordine, solemnitate și hotarare, cele formate din specii cu port piramidal sau conic să dea impresia de stabilitate și de înălțime, grupurile formate din exemplare cu coroana sferică, tubulară sau umbrelată să inspire sentimente de calm, protective și liniște, fiind amplasate în zonele destinate odihnei pasive, în care sunt prezente multe bănci și locuri de stat.
Per total, efectele pozitive ale amenajării și reabilitării zonei pot fi resimtite prin îmbunătățirea microclimatului, prin sporirea valorii estetice dar și economice a zonei.
Pe lângă obținerea înviorării peisajului, un alt mare avantaj al acestor tipuri de grupuri formate din specii ornamentale, îl reprezintă faptul că exemplarele bătrâne sau debilitate din diferite cauze să poată fi înlocuite fără a fi sesizată lipsa lor.
Grupurile de arbori și arbuști au fost amplasate astfel încât pe lângă scopul decorativ, să deservească și altor scopuri precum cel sanitar, de apărare împotriva vântului dominant, de mascare a anumitor zone, de izolare vizuală și fonică a suprafeței pietonale față de suprafața carosabilă și nu în ultimul rând pentru evidențierea unui anumit punct compozițional și pentru realizarea legaturii dintre zona pietonală și spațiul verde aferent stăzii Revoluției, asigurând continuitate amenajării.
Ca număr s-au utilizat numere impare de exemplare pentru speciile arboricole de talie mare și pare pentru speciile de talie redusă, doarece, acestea din urmă, datorită numărului mare sunt percepute ca masă.
Dispunerea exemplarelor în compozițiile centrale după diferite forme geometrice neregulate precum triunghi, patrulater sau pentagon, poziționandu-se exemplarul sau exemplarele cele mai înalte în zona centrului de greutate și cele mai mici spre colțurile formei geometrice respective.