PROIECTUL DE LEGE PRIVIND VICTIMELE VIOLENȚEI DOMESTICE, APROBAT ÎN CAMERA DEPUTAȚILOR! PRINTRE INIȚIATORI SE NUMĂRĂ ȘI OANA VLĂDUCĂ, PARLAMENTAR PRO ROMÂNIA

„Subiectul principal îl reprezintă votul pozitiv pe care Senatul l-a dat ieri asupra unui proiect de lege al cărui inițiatori suntem 3 colege parlamentari PRO ROMÂNIA: doamnele deputat Mihaela Huncă, Gabriela Podaș și subsemnata. Este vorba de proiectul privind modificarea Legii nr.217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.
Am pornit de la câteva cifre îngrijorătoare, cu o dublare a numărului victimelor violenței domestice față de aceeași perioadă a anului trecut, într-un context în care, măsurile generate de pandemie au determinat, practic, în multe cazuri, izolarea în același spațiu a victimei cu agresorul.
Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române, în anul 2019 au fost 26.398 victime ale violenței în familie, dintre care aproape 80% femei. REPET: 80% femei. De asemenea, au fost 25.968 cazuri de loviri sau alte violențe în familie, dintre care 21.716 comise la domiciliu și 4.252 comise în spațiul public.
În luna martie 2020, prima luna de pandemie, cu stare de urgență, numărul cazurilor de violență domestică a crescut cu 2,3% comparativ cu aceeași lună a anului trecut.
Ce modifipropunerea noastră legislativă? Două lucruri esențiale:
În ceea ce privește pedeapsa acordată agresorilor care încalcă ordinul de protecție, se propune creșterea acesteia de la minimum o lună și
maximum un an, la minimum 6 luni și maximum 5 ani. În felul acesta,
descurajăm agresorii de a încălca ordinele de protecție și a recidiva.
Instituirea asistenţei juridice obligatorii a persoanei care solicită
emiterea ordinului de protecţie. Astăzi, în forma actuală a legii, se creează o situație de discriminare între victimă și agresor, câtă vreme se prevede posibilitatea acordării asistenței juridice victimei, la cerere, iar pentru agresor asistența juridică este obligatorie. Există posibilitatea ca victima să ajungă în fața instanței fără un avocat, devenind parte într-un litigiu în care partea adversă, agresorul, are reprezentate interesele de la început, de către un avocat din oficiu.
Mă bucur că votul din Senat a fost unul pozitiv și sper ca el să fie dublat la Cameră, for decizional.” -OANA VLĂDUCĂ, PARLAMENTAR PRO ROMÂNIA