„Vrem bursele înapoi, viitorul suntem noi!” – elevii dâmbovițeni protestează față de deciziile Ministerului Educației. „Nu mai jucați ping-pong cu educația!”
Aceasta este vocea care răsună de când Ministerul Educației a luat măsura precizată anterior. În urma acestei decizii, aproximativ 700.000 elevi vor avea de suferit la nivel național, iar 3000 de elevi dâmbovițeni.
Au avut loc proteste în județe precum București, Brașov, Sibiu și Dâmbovița, iar săptămâna aceasta urmează să fie organizate și în alte județe.
„Elevii sunt nemulțumiți. Dacă nu ajungem la o concluzie comună și la un acord cu Ministerul Educației, luăm în considerare organizarea unei greve generale la nivel național.
Vom înainta o adresă către Instituția Prefectului Dâmbovița pentru a puncta toate doleanțele noastre, iar aceasta le va trimite către Ministerul Educației și va face presiuni în favoarea noastră. Protestul de astăzi este o victorie!
Sindicatele Profesorilor ne susțin, iar noi îi susținem pe ei. Ne susțin și asociațiile de părinți.”, a declarat președintele Consiliului Județean al Elevilor Dâmbovița
Ce a declarat, până acum, ministrul Educației?
„Să ne concentrăm pe ceilalți elevi care au nevoie. E mare nevoie în această perioadă de criză sanitară de bursă socială, nu numai de bursă de merit.” – ministrul Educației.
„Cuantumul burselor a crescut de la valori derizorii în multe cazuri în anul 2020 (6 lei/lună sau 8 lei/lună) la 500 lei/lună bursa de performanță și 200 lei/lună bursa de merit. Întrebare: UNDE este SCĂDEREA cuantumului burselor?
Bugetul destinat burselor elevilor a crescut de 4 ori față de bugetul anului 2020 și cu 60% față de anul 2021. Întrebare: UNDE este SCĂDEREA fondului de burse?
Cei 347.000 de beneficiari estimați ai burselor de merit pentru anul 2022 sunt de 3 ori mai mulți în raport cu cei 123.472 de beneficiari ai burselor de merit din anul 2020. Întrebare: UNDE este «tăierea» numărului de beneficiari ai burselor de merit?”, a transmis, miercuri, Ministerul Educației.
Ce spun elevii
Ca răspuns la declarațiile ministrului, elevii spun că, deși există alte proiecte demarate pentru a îi susține pe elevii defavorizați, precum „Bani de liceu” și bursele sociale, bursa de merit reprezintă un venit în plus crucial și o răsplată pentru munca depusă, lucru care îi motivează să învețe.
„Cerem revenirea la criteriul de acordare al burselor de merit începând cu media 8,50. Le adresăm o cerere și autorităților publice locale de a ne sprijini în demersurile pe care le realizăm în acest sens.”
„Noi, până la urmă, muncim pentru a obține o medie decentă. Orice medie pornind de la 8,50 e una decentă. Așteptăm decizia ministrului.”
„Mi se pare firesc ca bursele să se acorde de la media 8,50 în sus. Ar trebui să fie mărită și suma lor.”
„Odată cu aplicarea acestor schimbări, ne vor lua și sursa de motivație pentru a învăța. Mulți văd această bursă ca un scop secundar al parcursului lor școlar. Este ceva ce îi face să încerce, să se depășească. Ministerul înlătură toate acestea din momentul în care aplică cele stipulate până în prezent.”
„Nu mi se pare OK să crească atât de mult într-un timp așa scurt. Trebuia măcar să fi anunțat de la începutul anului, nu de la jumătatea lui.”
Desigur, părerile sunt împărțite. Mulți elevi spun că sunt de acord cu schimbările dorite de Ministerul Educației. Unii critică discursul reprezentanților elevilor, odată cu acțiunile demarate ca răspuns la situație. „E un lucru normal și benefic, dacă s-ar îndrepta atenția și către echitate, nu doar pentru competivitate).”
Alții au ales calea de mijloc: „Din moment ce e bursă de merit, presupun că e în regulă să crească media peste 8,50, dar poate că nu era necesar să crească tocmai la 9,50. Mi se pare prea mult. Poate de la 9 era acceptabil.”
Există un grup masiv de elevi care, deși nu va fi afectat de decizia Ministerului, s-au ridicat în solidaritate pentru colegii lor:
„Protestăm pentru toți ceilalți, care au media încadrată între 8,50 și 9,50. Consider că au drept deplin la bursă.”
„Am venit să protestez pentru colegii mei, să îmi arăt susținerea față de inițiativa consiliului elevilor.”
Elevii așteaptă acum răspunsul Ministerului Educației. În funcție de acesta, vor continua sau nu protestele și demersurile în acest sens.
Autor, Bianca Necula
Sursa: COTIDIANONLINE.RO