PROTEST AL SALARIAȚILOR ELSID TITU DIN CAUZA OUG 153/2022

Salariații ELSID Titu vor protesta mâine, 29 noiembrie 2022, cu începere de la ora 9.00, la sediul ELSID fabrica Titu. Nemulțumirile oamenilor au legătură cu Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 153/2022 care reglementează mecanismul de achiziție centralizată a energiei electrice.

ELSID este una dintre puținele întreprinderi românești deținute de întreprinzători locali care încă mai produce materiale industriale. Industria autohtonă a fost proiectată în anii ‘70-’80 pentru a funcționa în mod integrat, iar ELSID era destinată să producă materiale esențiale pentru funcționarea industriei siderurgice (carbură de siliciu pentru oțelul înalt aliat) și a aluminiului (electrozi pentru procesele de electroliză). În ciuda imenselor dificultăți produse de diferitele crize care au zguduit industria românească în ultimii 30 de ani.

Procesele de producție ale ELSID sunt din categoria celor care presupun un consum mare de energie (electricitate și gaze naturale). Înțelegând necesitatea integrării pe verticală, ELSID s-a lansat într-un program vast de investiții în energie regenerabilă, realizând în ultimii 15 ani o serie de microhidrocentrale menite să asigure o parte importantă din propriul consum industrial de energie electrică. Deși am sperat ca autoritățile statului să aprecieze aceste eforturi realizate exclusiv cu fonduri private (resurse proprii din profitul reinvestit și atrase de la bănci locale), am observat în toți acești ani că de fiecare dată ni se spune că suntem singura întreprindere care își produce singură mare parte din energia necesară procesului de producție și că, prin urmare, nu are sens să se reglementeze situația noastră particulară.

Totuși, în acest an, această abordare de ignorare a eforturilor noastre s-a transformat într-una de dublă sancționare. Pe de o parte, ni se spune că suntem mari consumatori de energie și, deci, nu putem beneficia de prețurile plafonate la curent. În același timp, ni se spune că energia electrică produsă de noi va avea un preț plafonat. Așadar, deși pentru noi energia electrică ar trebui să aibă un preț neutru (fiind folosită în cadrul societății care este în același timp producător, furnizor și consumator), am ajuns să fim penalizați atât la prețul de producție, cât și la cel de achiziție. Totul a culminat cu recentele modificări ale legislației în care nu numai că situația noastră particulară nu a fost avută în vedere, dar ANRE a preferat să excludă toată energia produsă din hidrocentrale de la regimul de piață liberă doar pentru argumentul dubios că vor să se asigure că Hidroelectrica nu poate vinde energie în piață. Or, legea se referă la microhidrocentrale, nu la marile capacități de producție ale Hidroelectrica. Este pur și simplu vorba despre o crasă incompetență la nivelul autorităților române care preferă să distrugă puțina industrie care ne-a mai rămas pentru a se asigura că o societate din portofoliul său rămâne supusă controlului politic.

În actualele condiții, dacă autoritățile nu se gândesc nici măcar în ceasul al doisprezecelea la soarta industriei naționale, vom fi nevoiți pur și simplu să oprim producția. Deja am înregistrat mari pierderi începând cu anul trecut când au fost luate primele măsuri în domeniul plafonării prețurilor la energie, dar am sperat că dacă vom face acest sacrificiu pentru o perioadă limitată, statul ne va înțelege situația. Observăm că argumentul autorităților este „dacă ați supraviețuit până acum, vă vom înrăutăți și mai mult situația, că vedem că se poate”. Or, pur și simplu, nu se mai poate!

Radu RIZOIU

Partener Header_RO