PROTEST LA ELSID TITU! ”VREM SĂ MUNCIM! NU VREM ÎN ȘOMAJ!”

„Vrem să muncim!” sau „Nu vrem șomaj!”, sunt două dintre sloganurile scandate de angajații ELSID Titu care au organizat un protest spontan în fața unității, marți, 29 noiembrie.

Aproximativ 200 de salariați ai fabricii ELSID Titu în frunte cu cei aflați la conducere, au ieșit în stradă să-și strige nemulțumirea față de impactul pe care îl are asupra fabricii una dintre măsurile referitoare la domeniul energetic, adoptată de curând de Guvern, concret, Ordonanța de Urgență Numărul 153/2022 care reglementează mecanismul de achiziție centralizată a energiei electrice.

ELSID Titu este o întreprindere deținută de întreprinzători locali, una dintre ultimele redute ale industriei dâmbovițene. Istoria fabricii este strâns legată de industrializarea din anii 70-80, ea fiind proiectată să producă materiale destinate industriei siderurgice și a aluminiului, respectiv carbură de siliciu și electrolizi. A rezistat în ultimele decenii în ciuda crizelor pe care le-a traversat industria românească.

Procesele de producție ale ELSID sunt din categoria celor care presupun un consum mare de energie (electricitate și gaze naturale). Înțelegând necesitatea integrării pe verticală, ELSID s-a lansat într-un program vast de investiții în energie regenerabilă, realizând în ultimii 15 ani o serie de microhidrocentrale menite să asigure o parte importantă din propriul consum industrial de energie electrică.

Fiind singura întreprindere care își produce mare parte din consumul propriu de energie, statul nu a considerat necesar să instituie reglementări specifice pentru cazul ELSID Titu. Situația aceasta a făcut ca la modificările legislative adoptate în ultima vreme ANRE să excludă energia produsă de hidrocentrale. Ajungând să fie taxată de două ori pentru prețul energiei, ceea ce va aduce curând fabrica în situație de faliment și de șomaj pentru salariații care-și câștigă pâinea din această fabrică.