RESTRICȚII DE CĂLĂTORIE PENTRU ROMÂNII CARE CĂLĂTORESC ÎN GERMANIA!

Județul Dâmbovița este unul dintre cele 17 județe din România, alături de municipiul București,  încadrate ca zonă cu risc epidemiologic de către autoritățile germane. Cetățenii care vor să călătorească în Germania vor fi obligați să prezinte la intrarea în țară un test negativ Covid -19 sau să se supună testării făcută de statul german. Iată informațiile transmise de Ministerul Afacerilor Externe referitoare la condițiile de călătorie în Germania:

În cursul serii de 12 august a.c., autoritățile Republicii Federale Germania au actualizat lista „zonelor de risc“ din România stabilită în contextul pandemiei de COVID-19. Ca urmare a acestei actualizări, municipiul București, alături de alte 10 județe din România, respectiv Bacău, Brăila, Brașov, Dâmbovița, Galați, Gorj, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vrancea au fost adăugate pe lista zonelor de risc. Această măsură a intrat în vigoare de la data publicării deciziei, respectiv din 12 august 2020.

Alte șapte județe (Argeș, Bihor, Buzău, Neamț, Ialomița, Mehedinți și Timiș) sunt deja declarate zone de risc din data de 7 august 2020. Astfel, în total, la acest moment, 17 județe alături de municipiul București se află pe lista zonelor de risc.

 

Informații cu privire la actualizarea zonelor de risc, precum și lista completă a acestora pot fi regăsite la:

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete_neu

Toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una din „zonele de risc“ trebuie să prezinte un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii (și tradus în germană sau engleză) sau, alternativ, să se supună testării, în mod gratuit, într-o perioadă de cel mult 72 de ore de la sosirea pe teritoriul german.

Testarea se poate efectua direct pe aeroport sau, în cel mult 72 de ore de la intrarea în Germania, la medicul de familie ori la autoritățile locale de sănătate. În acest sens, călătorii trebuie să contacteze Hotline-ul medical 116 117. În cazul neîndeplinirii obligației de testare, autoritățile germane pot aplica sancțiuni în valoare de până la 25.000 EUR. Testarea este obligatorie pentru persoanele care vin din „zone de risc” și recomandată tuturor celorlalți călători care intră pe teritoriul german.

Dacă testul este efectuat la momentul sosirii în Germania, călătorii au obligația de a se autoizola până la primirea unui rezultat negativ al testării. Măsura autoizolării la domiciliu nu se aplică celor care prezintă un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii pe teritoriul Republicii Federale Germania.

De asemenea, persoanele care intră în Republica Federală Germania venind dintr-o zonă de risc (inclusiv din județele deja menționate) sunt obligate să completeze un formular de localizare – Public Health Passenger Locator Form – a cărui variantă în limba engleză poate fi regăsită la următorul link:

https://www.rki.de/DE/Content/Infekt/IGV/Aussteigekarte_Fluggast_EN.pdf?__blob=publicationFile.

  • Simpla tranzitare a teritoriului german nu este condiționată de obligațiile mai sus-menționate. În timpul tranzitului, este necesară evitarea oricărui contact strâns cu alte persoane și respectarea măsurilor specifice de protecție (distanțare socială, igienă, mască), fiind permise scurte opriri pentru procurarea de alimente sau combustibil, însă nu și cele de tip turistic, vizite ș.a..
  • Intrarea în Germania din țări terțe (non-UE şi non-SEE) desemnate drept „zone de risc“ rămâne în continuare limitată, anume dacă există un „motiv temeinic” în acest sens – spre exemplu pentru persoanele care dețin un drept de ședere în Germania, lucrează în domeniul sănătății, îngrijesc persoane în vârstă, transportă mărfuri sau călătoresc în scopul reunificării familiei ș.a..
  • Regulile generale de conduită, restricțiile și măsurile de relaxare decise la nivelul fiecărui land german pot fi accesate pe pagina cancelariei federale la următorul link:

https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198.

De asemenea, informații cu privire la măsurile adoptate de autoritățile germane ori recomandările pe care acestea le fac populației pot fi accesate în mai multe limbi de circulație internațională: germanăenglezăfranceză.

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

  • Având în vedere dificultățile întâmpinate în ceea ce privește accesarea de servicii medicale devenite necesare în timpul șederii temporare pe teritoriul german, este recomandată obținerea (anterior sosirii în Republica Federală Germania!) a Cardului European de Asigurări Sociale de Sănătate. Acest card se obține prin cerere adresată casei de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află persoana asigurată. Mai multe detalii pot fi consultate la următorul link:

http://www.cnas.ro/page/modalitatile-de-eliberare-i-utilizare-a-cardului-european.html

  • Dată fiind apariția unor situații în care unor persoane le-a fost refuzată îmbarcarea la bordul aeronavelor dinspre România spre Germania (ca urmare a neactualizării procedurilor interne specifice în acord cu regimul oficial german de trecere a frontierei), este recomandat ca cei care au reședința sau locul de muncă în Germania să aibă asupra lor documente doveditoare în acest sens.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

  • Unele autorități publice au reluat parţial activităţile cu publicul, cu asigurarea măsurilor de distanţare, în timp ce altele, admit, de la caz la caz, numai vizitele solicitanților unor servicii care nu comportă amânare.
  • Au fost reluate parţial cursurile şcolare şi, în unele landuri, grădiniţele (în regim Notbetreuung). S-au redeschis unele muzee, expoziţii, grădini zoologice, bazinele de înot în aer liber (cu asigurarea unor măsuri specifice de distanţare şi protecţie sanitară).
  • Sunt permise, în anumite condiţii unele manifestări publice, sportive, religioase şi recreative. Au fost redeschise magazinele şi restaurantele, în anumite condiţii.
  • Este obligatorie purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun şi în magazine, precum și respectarea regulilor de igienă și păstrarea distanței sociale (1,5-2m) în spațiul public.
  • Regulile de conduită, restricțiile și măsurile de relaxare decise la nivelul fiecărui land pot fi accesate pe pagina cancelariei federale a Germaniei:

https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198

SURSA: MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE