România depășită de obligațiile asumate prin PNRR. Ministerul Energiei recunoaște că nu stăm bine la capitolul energie verde

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului a solicitat Ministerului Energiei informații despre modul în care această instituție a respectat obligațiile asumate de statul român prin programul PNRR în ceea ce privește domeniul energiei.

Este vorba despre atingerea unor jaloane, ce implică adoptarea unor acte legislative, într-o anumită limită de timp și care au ca rezultat deblocarea unor finanțări pentru investiții în valoare de miliarde de euro din bani europeni.

FACIAS a primit un răspuns detaliat de la Ministerul Energiei și a aflat, ca și în cazul jaloanelor ce țin de responsabilitatea Ministerului Muncii, suntem departe de a ne fi îndeplinit obligațiile asumate.

Concret, s-a comunicat faptul că Jalonul Nr. 114, respectiv intrarea în vigoare a legii privind decarbonizarea prin care se adoptă calendarul de eliminare treptată a cărbunelui/lignitului, nu este încă îndeplinit din punctul de vedere al Comisiei Europene. În fapt, responsabilii români s-au făcut că fac treabă și au creat un amalgam de modificări ale legii care nu se potrivește întru totul cu obligația asumată prin PNNR. Acest jalon trebuia implementat și avizat de partenerii europeni la 31 decembrie 2022.

În ceea ce privește jalonul 115, respectiv Scoaterea din operare a capacității de producție a energiei electrice pe bază de lignit este efectiv blocat, Ministerul Energiei recunoscând că măsurile adoptate de partea română nici nu au fost analizate de Comisia Europeană. În aceeași situație se află și jalonul 126 care avea ca termen tot 31 decembrie 2022, dar pentru care nu avem încă actele legislative aprobate.

Am aflat tot din răspunsul oferit de Ministerul Energiei că România este obligată prin PNRR să închidă treptat capacitatea de producție a energiei electrice pe baza de lignit, în total peste 660MW, dacă dorește să primească finanțări de milioane de euro pentru producția de energie regenerabilă cu aplicarea principiului de „a nu aduce prejudicii semnificative”.

Biroul de Presă FACIAS