La proiectul inițial al PNRR, prezentat Comisiei Europene, au existat o multitudine de observații ale oficialilor europeni și, potrivit autorităților române, proiectul final va fi depus la sfâșitul acestei luni, cu o lună întârziere față de termenul stabilit.
Suma maximă disponibilă agreată se ridică la 29,2 miliarde de euro, în granturi și împrumuturi, față de 40 de miliarde de euro, suma avansată inițial. Astfel, au dispărut sume importante de la domenii vitale, așa cum este cel al educației.
O altă obiecție importantă a Comisiei a fost legată de finanțarea solicitată pentru irigații, în sensul că proiectele din PNRR sunt bazate pe tehnologii învechite, cu un consum intensiv de energie, ceea ce contravine întregului concept de Green Deal.
PNRR reprezintă o șansă unică pentru România de a diminua efectele negative ale pandemiei asupra economiei și de a construi o economie sustenabilă.
În cadrul proiectului de monitorizare a activității Guvernului României, FACIAS urmărește și analizează cu atenție activitatea Executivului, corelată cu obiectivele asumate la preluarea guvernării.
Biroul de Presă FACIAS