ROMÂNIA REPREZENTATĂ LA REUNIUNEA CONSILIULUI DE ADMINISTRAȚIE AL AGENȚIEI EUROPENE DE MEDIU

În perioada 20-21 martie 2024, Comisarul General al Gărzii Naționale de Mediu, domnul Andrei Rudolf Corlan, a participat, în calitate de membru al Consiliului de Administrație al Agenției Europene de Mediu și de reprezentant al României, la cea de-a 101-a reuniune a Consiliului de Administrație al Agenției Europene de Mediu (EEA) desfășurată la Ispra, în Italia.
Evenimentul, care a reunit reprezentanții Statelor Membre, ai țărilor colaboratoare cu Agenția Europeană de Mediu și ai Comisiei Europene, a avut, ca principale subiecte de discuţie, colaborarea între Centrul Comun de Cercetare (Joint Research Centre- JRC) şi Agenţia Europeană de Mediu pe teme precum:
biodiversitate și ecosisteme adaptarea la schimbările climatice şi riscuri, sănătatea oamenilor și mediul înconjurător, economia circulară și utilizarea resurselor, stadiul implementării şi rezultatele Pactului Verde European (Green Deal), observarea Pământului cu ajutorul Copernicus, parte a Programului Spațial al Uniunii Europene.
Un alt punct important al întâlnirii l-a reprezentat colaborarea între Agenţia de Mediu Europeană şi Rețeaua europeană de informare și observare a mediului (EIONET- European Environment Information and Observation Network). EIONET este o rețea de parteneriat a Agenției Europene de Mediu (AEE) și a celor 38 de țări membre și colaboratoare ale acesteia.
România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, are obligația de a implementa acquis-ul comunitar și de a utiliza sistemul EIONET pentru raportarea datelor, ca urmare a obligațiilor ce decurg din prevederile directivelor de mediu.
Schimbul de informații din cadrul acestor întâlniri constituie o oportunitate de a clarifica, din experiența altor state membre/țări de la nivel european, sau din poziția exprimată de acestea, unele aspecte care ar trebui puse în practică sau folosite pentru dezvoltarea și îmbunătățirea rețelei naționale. În același timp, este o bună oportunitate de a discuta cu omologii din alte state și a schimba puncte de vedere și informații cu privire la diverse aspecte privind rețeaua EIONET și funcționalitățile acesteia.
Prin participarea domnului Andrei Corlan, Comisarul General al Gărzii Naţionale de Mediu, la această reuniune, se asigură preluarea informațiilor prezentate în cadrul evenimentului și a diseminării acestora la nivelul autorităților din România, în vederea implementării corespunzătoare la nivel național.