S-A DESCHIS SEZONUL URȘILOR ÎN INTRAVILAN! CE VOR FACE AUTORITĂȚILE CU URȘII PROBLEMĂ?

Garda de Mediu Dâmbovița informează cetățenii că în perioada aceasta urșii ar putea să-și facă apariția în zonele din intravilanul localităților. Totuși, este bine să tratați cu destul calm o asemenea întâlnire, nu toate exemplarele sunt periculoase. Iată, spre exemplu câteva recomandări făcute de jandarmi în cazul în care vă întâlniți cu un urs, întreg articolul poate fi citit aici.

Jandarmii recomandă ca în astfel de situatii să vă îndepărtați urgent de animalele sălbatice sau agresive, să intrati intr-un loc sigur şi să anunțați imediat autoritățile pe numărul unic de urgență 112.

Un comportament calm, așezarea pe vine, evitarea contactului vizual cu el poate fi suficientă pentru ca animalul să înțeleagă că nu ești un pericol și să te lase în pace.

Nu trebuie să fugi! Ursul oricum aleargă mai repede că tine, fie că aleargă la deal sau la vale.

Nu trebuie să te cațeri într-un copac, pentru că ursul este un cățărător bun, iar în copac, dacă vine după tine nu mai ai nici o șansă, plus că dacă urcă după tine e foarte furios.

Înainte să atace, ursul are un coportament tipic.

Se mișcă dintr-o parte în alta, de pe o labă pe altă, rapid, se ridică în două picioare, țipă agresiv.

Aceste semne preced cu 3-4 minute, atacul. Nu va ataca înainte de a face aceste scheme.

Ce vor face autoritățile pentru a vă scăpa de ursul problemă?  Garda de Mediu Dâmbovița și Agenția pentru Protecția Mediului Dâmbovița analizează relocarea sau recoltarea exemplarului problemă. Iată mesajul Gărzii de Mediu Dâmbovița:

Urșii își fac apariția în intravilanul localităților în această perioadă.În cazul constatării unui caz asemănător sunați la 112.În conformitate cu prevederile legale, competențele Gărzii Naționale de Mediu constau în emiterea în comun cu Agenția pentru Protecția Mediului a unor puncte de vedere în vederea recoltării/relocării exemplarelor-problemă, pe baza solicitării depuse de gestionarul fondului de vânătoare.”