SALARIAȚII DIRECȚIEI DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ TÂRGOVIȘTE CONTINUĂ PROTESTELE

COMUNICAT DE PRESA
Salariații din Directia de Asistența Socială Targoviste, au protestat pentru că nu vor să le fie micșorate salariile !
Au protestat cei care lucrează cu persoane cu dizabilități , cu persoane marginalizate, cu persoane vârstnice și fără susținători, personalul din centre, din căminele de bătrâni, adăpostul de noapte, cu victimele violenței domestice, cu persoanele autiste…, asistentii personali – adică DAS Târgoviște!
Au sperat și speră să nu le fie tăiate din drepturile salariale, și pentru asta au protestat!
Au cerut SA SE RESPECTE LEGEA, pentru a nu fi obligati din nou sa se ajunga in instanta cu sute de procese pentru ca legea sa fie respectata, in ceea ce priveste drepturile lor.
Nu au avut parte de compasiune și nici nu au fost ascultați!
Au fost ridiculizați ….cum că vor spor de plictiseală si moleseala, s-a prezentat presei locuri de muncă sterile …altele decât cele în care in mod curent lucrează cu beneficiarii , organizatorii protestului au fost acuzati de manipulare!
Au fost scoase cuvinte din contextul unui Buletin de expertizare , interpretate tendentios si manipulator si folosite impotriva salariatilor, spunand opiniei publice ca salariatii care protesteaza vor ,, spor de plictiseala si moleseala”!
Am încercat să răspundem civilizat la neadevărurile prezentate în conferința de presă a domnului primar Daniel Cristian Stan, dar comentariile noastre au fost șterse și am fost interziși să mai postam ADEVĂRUL!
Va prezentam cronologic situatia de fapt, care a dus la protestele salariatilor:
In data de 31.08.2021, prin adresa nr. 9938/A/31.08.2021, conducerea DAS Targoviste a anuntat ca incepand cu 01.09.2021 se vor taia sporurile TUTUROR SALARIATILOR. Masura era vadit nelegala pentru ca acordarea sporurilor NU SE FACE CUM VREA PRIMARUL SI NICI CUM VREA CONDUCEREA DAS Targoviste, ci se face in baza unei proceduri reglementate de catre HG 153/2018. Noul Buletin emis de catre DSP Dambovita, in care asistentii personali erau exclusi definitiv, a fost contestat de catre Sindicatul Valahia si inlocuit cu Buletinul nr. 82/14.09.2021, recunoscandu-se de catre emitent faptul ca in vechiul buletin au existat greseli si omisiuni care au remediate.
Potrivit noului Buletin, in conformitate cu prevederile art. 5 alin. 6 din HG 153/2018, sunt intrunite criteriile de acordare a sporului pentru conditii de munca pentru salariatii DAS Targoviste si obligatia conducerii institutiei era sa convoace sindicatul in vederea nominalizarii personalului care beneficiaza de acest spor, conform art, 12 din HG 153/2018 si stabilirea cuantumului sporului potrivit art. 6 si art. 12 din HG 153/2018.
Vineri 01 octombrie 2021 vom protesata din nou in fata Primariei Targoviste, daca nu se va respecta legea si daca se vor atinge de salariile lucratorilor din Directia de Asistenta Sociala Targoviste. Asteptam si un minim gest de onoare din partea primarului municipiului Targoviste, sa prezinte public scuze salariatilor DAS Targoviste pentru afirmatiile facute in conferinta de presa.
Atasam prezentei documentele care probeaza afirmatiile noastre.
Presedinte Sindicatul Valahia Dragodanescu Nicolae
Informare :
1. DAS Târgoviște face parte din sectorul ASISTENȚĂ SOCIALĂ, serviciile sale sunt cele definite de HG 1260/2011 – Cod CAEN 87, 873, 879, 88, 881 și 889 și ne sunt opozabile prevederile Legii 153/2017 – anexa II. Fac această precizare pentru că în mod greșit conducerea DAS Târgoviște se face trimitere la familia ocupațională ADMINISTRAȚIE.
2. Este importantă această precizare deoarece pentru familia ocupațională Asistență Socială se aplică prevederile HG 153/2018 privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă ( ca și până acum ) iar pentru familia ocupațională ADMINISTRAȚIE se aplică prevederile HG 569/2017 care reglementează în cu totul alt mod acordarea sporurilor pentru condiții de muncă !
3. Alt aspect foarte important, în Buletinul de determinare prin expertizare emis de DSP Dâmbovița pentru DAS Târgoviște, se precizează familia ocupațională SĂNĂTATE ȘI ASISTENȚĂ SOCIALĂ, și se face trimitere la HG 153/2018 și NU LA HG 569/2017 cum în mod greșit procedează acum conducerea DAS Târgoviște.
4. Tot în acest Buletin, se precizează foarte clar categoriile de personal, locurile de muncă unde își desfășoară activitatea personalul precum și faptul că mărimea concretă a sporului trebuie stabilită cu sindicatul .
5. NU FACEM PARTE DIN FAMILIA OCUPAȚIONALĂ ADMINISTRAȚIE, facem parte din familia ocupațională SĂNĂTATE ȘI ASISTENȚĂ SOCIALĂ.
6. Nu există temei legal care să permită conducerii DAS Târgoviște să nu mai acorde sporul pentru condiții de muncă, atâta timp cât există un Buletin emis de DSP Dâmbovița și în fisa de evaluare se regăsesc aceleiași factori de risc ca si în fisele de evaluare din 2018.
7. Sindicatul Valahia este pregătit să atace in instanță orice taiere de spor, dacă nu se respectă legea! Veți primi un acord de reprezentare în instanță pe care vă rugăm să îl completați.
8. Desigur exista și calea simplă, de finalizare a procedurii de acordare a sporului de condiții decente muncă…nu cred că se va întâmpla atâta timp cât afirmațiile primarului au fost cele pe care le știți cu toții…
9. Din greșeală doi colegi din DAS Târgoviște au fost indicați ca martori în mai multe dosare…ne cerem scuze, s-a întâmplat datorită volumului mare de muncă. Nu trebuie sa vină ca martori decât în dosarul în care are cunoștință de activitatea celui în cauză.
10. În paralel cu acțiunile din instanță, VOM PROTESTA!
Nicolae Dragodănescu