SALVAMONT DÂMBOVIȚA, PREZENT LA UNA DINTRE CELE MAI PRESTIGIOASE COMPETIȚII EUROPENE DE SALVARE MONTANĂ, ÎN ALPII DOLOMIȚI

În perioada 1-3 octombrie, localitatatea Pieve di Cadore din inima Alpilor Dolomiți, Italia, a fost în plină sărbătoare. Aprope 80 de echipe formate din salvatori montani proveniți din statele europene în care există servicii de salvare montană s au întrecut într-una dintre cele mai dificile competiții de profil organizate în Europa: Dolomiți Rescue Race.

Concursul, care a inclus echipe de câte 4 salvatori montani, a avut o lungime de 17 km cu diferență de nivel în urcare de aproape 1300 m.

Toate echipele înscrise în cursă s au adunat la start pentru a și demonstra abilitățile tehnice și capacitățile fizice, puse mereu la încercare în timpul acțiunilor de salvare montană.

Două echipe din România au fost la linia de start, echipa Dacia formată din salvatorii montani Ciprian Lolu, Catalin Dascalu, Petre Suciu, Daniel Muntean și echipa Muntenia formată din salvatorii montani Geo Badea, Dragoș State, Cristian Buiac și Sergiu Frusinoiu, toti membri ai serviciilor salvamont Zărnești, Gorj, Hunedoara, Sibiu, Prahova, Dâmbovița.

Startul s a dat în bloc de pe valea Otten de unde s a urcat prin pădure până la baza unei creste tehnice care a fost parcursă cu echipament de alpinism. De aici s a continuat până la poalele muntelui Atelau, unde pe o porțiune de abrupt salvatorii montani au trebuit să coboare în rapel. Traseul de concurs și a continuat cursul descendent până la intrarea în localitatea Pieve di Cadore, unde a trebuit să echipăm targa de salvare și să alergăm cu ea 2 km până la finish. Sute de oameni au aclamat, atât pe traseu cât și la sosire, efortul salvatorilor montani veniți din mai multe țări europene.

Echipele românești au terminat cursa pe locuri onorabile, în prima parte a clasamentului, respectiv locul 12 echipa Dacia și locul 19 echipa Muntenia. 

Podiumul a fost ocupat de 2 echipe din Italia, pe locurile 1 și 3, și de o echipă din Cehia care a obținut locul 2.

Președintele Asociației Salvatorilor Montani din România, Sabin Cornoiu, prezent la eveniment, a susținut și felicitat pe toți membrii delegatiei Romaniei pentru performanță și profesionalism.

Ce a câștigat România prin această a patra participare? În primul rând locul 3 pe națiuni, alături de croați si cehi. În al doilea rând o colaborare mai strânsă între Corpul Național de Salvare Montană din Italia și Salvamont România materializată prin acțiuni de pregătire comună. Nu in ultimul rând, Delegația României la acest concurs a reprezentat imaginea fiecărui salvator montan din țara noastră, care veghează în permanență la siguranța turistului pe munte.

Chiar dacă astăzi salvarea montană se află la un standard foarte ridicat de răspuns în caz de nevoie al turiștilor pe munte, și asta datorită echipamentelor moderne de intervenție, o competiție de acest gen este binevenită întrucât testează abilitățile salvatorilor montani implicați în procesul de salvare.

 

Geo Badea,

Salvamont Salvaspeo Dambovita